Soep 2000

Het wordt vast heel spannend, het jaar 2000. Ben je benieuwd naar wat er gaat gebeuren dan heb iets nodig waarmee je de toekomst kunt voorspellen. Ik doe dat altijd met soep. Groene Kerstsoep, een soep van linzen en spinazie, die ook lekker van smaak is.

Linzen zijn kleine platte bonen en van de groene soort heb je 100 gram nodig. Die doe je in een pan met veel water en niets anders erbij. Gas aan en koken maar. Als het water kookt zet je de vlam laag en wacht tot ze gaar zijn. Vuur uit, water eraf gieten en de linzen pureren in de keukenmachine. Een half handje apart houden.

In een andere stevige pan, doe je wat boter en olie en daarin bak je een kleingesneden rode ui samen met een nog kleiner gesneden teen knoflook. Voorzichtig, niet te snel! Daarna giet je er ruim een halve liter kipbouillon bij, echte of van een blokje.

Nu alleen nog de spinazie. Die mag best uit de diepvries zijn, aan 100 gram heb je genoeg. Spinazie in de bouillon en ook de linzenpuree en het halve handje linzen die nog een beetje heel zijn. Zout en peper erbij. De soep is klaar voor gebruik.

En dat met die toekomst, hoe zat dat nou? Heel gewoon. Je neemt een eetlepel dunne room en die beweeg je heen en weer boven je bord soep. Met je vork tik je er tegen. De room valt in de soep en door de beweging komen er mooie lijnen en stippen en andere vormen in. Het lijkt wel of er met witte roominkt iets geschreven staat in de groene soep. Zie je wat er staat? Begrijp je het?

Nee? Dan zit er niets anders op dan geduld te hebben tot 1 januari volgend jaar. Dan begint die toekomst en zie je het vanzelf.

Rustig afwachten, eet eerst je soep maar op.