Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Vooruitblik op de Russische parlementsverkiezingen van aanstaande zondag en in de serie `ooggetuigen' het verhaal van Gea en Jan Roelof Stenveld over de Molukse treinkaping vlakbij hun boerderij in 1977. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reacties op het kabinetsbesluit over de uitbreiding van Schiphol en een reportage over het Zeeuwse dorpje Schoondijke waar de bewoners willen dat het asielzoekerscentrum blijft. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Reportage over het Amerikaanse stadje Roswell waar op 2 juli 1947 een UFO – volgens anderen resten van een weerballon – neergestort zou zijn. Bovendien zou de FBI lijkjes van `aliens' in beslag heben genomen. Ruim vijftig jaar na dato komen nog steeds `believers' naar het stadje dat inmiddels geheel op de toeristenstroom is ingesteld. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

3 voor Novib. Onder andere een verslag van de reis die politicus Paul Rosenmöller en schrijfster Lulu Wang op uitnodiging van Novib naar Burkina Faso hebben gemaakt. Ze bezochten er een aantal scholen. Novib voert actie onder het motto: Het einde van armoede begint op school. Ned.3, 20.25-21.22u.

PRAATPROGRAMMA

Alleen op de Wereld. De Surinaamse stand-up comedian Jörgen Raymann praat over zijn grappen en Surinaamse afkomst. RTL5, 22.45-23.30u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn acteur Jack Wouterse en ex-tafeltennisster Bettine Vriesekoop. RTL4, 23.00-23.45u.

Mtwee. Gesprekken met deelnemers en de organisator van de komende Winterparade in de Westergasfabriek in Amsterdam. Verder een reportage over de held van Deportivo la Coruna, Roy Makaay, en via de webcam een interview met zangeres Sarah. TV2, 23.00-23.55u.

AMUSEMENT

Tineke Schouten: S-miles Kado. Registratie van de theatershow van Tineke Schouten met als thema de haast in onze maatschappij. RTL4, 20.30-22.00u.

KUNST

Stardust. Een videodagboek over filmer Eddy Terstall, die met zijn film De Boekverfilming rond de wereld reist. Verder aandacht voor het retrospectief van Kenji Mizoguchi in het Filmmuseum en de film Harem Suare van Ferzan Ozpetek. Ned.3, 19.57-20.25u.

FILM

A Change of Seasons (Richard Lang, 1980, VS). Eigenaardige mix tussen romantische komedie en psychologische erotica. Shirley MacLaine ontdekt dat haar man Anthony Hopkins vreemdgaat met Bo Derek, waarop ze het zelf met de veel jongere Michael Brandon aanlegt. Op het hoogtepunt van de verwikkelingen gaat het viertal gezamenlijk op vakantie. RTL5, 20.30-22.25u., met reclame.

My Girl 2 (Howard Zieff, 1994, VS). In Nederland niet eens voor de bioscoop geschikt bevonden vervolg op film over de tienerjaren van de schattige Vada Sultenfuss (Anna Chlumsky) die graag haar overleden moeder zou willen ontmoeten. Net5, 20.30-22.15u., met reclame.

Basic Instinct (Paul Verhoeven, 1992, VS). Verhoevens derde Amerikaanse film betekende tevens zijn grote doorbraak in Hollywood, niet in de minste plaats door een combinatie van – voor de Verenigde Staten – gewaagde erotiek en gelikte vormgeving. Politieinspecteur Michael Douglas wordt verliefd op biseksuele schrijfster Sharon Stone die van moord wordt verdacht. Stone is de Hitchcockiaanse blonde ijskoningin die de wereld een blik op haar geschoren kruis gunde. SBS6, 20.30-22.45u., met reclame.

Enough Already (Tom Keenan, 1998, VS). Wordt het Wall Street of een motortrip door Mexico en Zuid-Amerika? Dat is de keuze die de jonge hoofdpersonen in deze nadrukkelijk als roadmovie geafficheerde film moeten maken. Waarmee de afloop natuurlijk ook al verklapt is. Fox, 21.00-23.15u., onderbroken door reclame.

The Rock (Michael Bay, 1996, VS). Zie Film-vooraf. Veronica, 21.05-23.35u., met reclame.

A Few Good Men (Rob Reiner, 1992, VS). Sterke hoofdrollen voor Jack Nicholson, Tom Cruise en sterke bijrollen voor Demi Moore, Kiefer Sutherland en Kevin Bacon in dit militaire-rechtbankdrama waarin de erecodes die in bepaalde legeronderdelen het gezag ondermijnen ter discussie worden gesteld. Reiner bewijst zich wederom als acteursregisseur met een fijne neus voor plotontwikkeling. VRT, 21.45-0.05u.

The Eiger Sanction (Clint Eastwood, 1975, VS). Vierde regie van Clint Eastwood is een tegendraadse spionagefilm die Clint door onherbergzame bergpartijen jaagt. BBC 1, 23.25-1-35u.

Splendor (Ettore Scola, 1989, Italië). Hoewel Giuseppe Tornatore de Oscar voor beste buitenlandse film kreeg voor zijn weemoedige film over de teloorgang van de bioscoop (Nuovo cinema paradiso), maakte een van de laatste Italiaanse grootmeesters in dezelfde periode de betere film over hetzelfde thema. Ettore Scola's Splendor had bovendien het geluk van een hoofdrol voor Marcello Mastroianni en fragmenten uit klassieke Europese films als Metropolis, Z en Wilde Aardbeien, die de stand van zaken in de Europese kunstzinnige film illustreerden. Ned.3, 0.16-2.10u.

Dark of the Sun (Jack Cardiff, 1967, VS). Ook bekend als The Mercenaries, deze avonturenfilm waarin Rod Taylor donker Afrika binnentrekt op zoek naar diamanten. BBC 1, 1.35-3.10u.

Pot o' Gold (George Marshall, 1941, VS). James Stewart in weinig originele musical over enthousiaste jongeman die indruk wil maken op Paulette Goddard. Morgen, BBC 2, 7.35-9.00u.

En nagesynchroniseerd: Mephisto (István Szábo, 1981, Hongarije). ZDF, 22.55-1.15u.; Bad Day at Black Rock (John Sturges, 1954, VS). ARD, 1.35-2.55u.; Russkies (Rick Rosenthal, 1987, VS). ZDF, 2.45-4.20u.; Un autre Homme, une autre Chance (Claude Lelouch, 1977, Frankrijk/VS). ARD, 2.55-5.05u.