Ramsj

Jan Hulsker: The new complete

Van Gogh. Gebonden, Meulenhoff/Benjamins 1996, van ƒ265,- voor ƒ125,- Steven Sterk Utrecht.

De volledig herziene en uitgebreide editie van Hulskers veelgeprezen catalogue raisonné uit 1978. De bijna vijfhonderd pagina's bieden een overzicht van het totale oeuvre van Van Gogh, zowel van zijn schilderijen, tekeningen en grafische werk als van de vaak kleine schetsjes die hij in zijn brieven maakte. Het minutieus gedocumenteerde boek bevat precies 2185 afbeeldingen, waarvan veertig in kleur.

Bij Premsela Amsterdam ligt een ander bijzonder kunstboek in de ramsj: Bonnard and the Nabis van Albert Kostenevitch, een studie over de `Nabi-schilders' zoals ze zichzelf noemden (naar het Hebreeuwse Nahbi – een profeet), en de revolutie die zij aan het eind van de vorige eeuw in de Franse post-Impressionistische kunst teweegbrachten. Naast Bonnard, komen ook Vuillard, Roussel, Denis en Vallotton uitgebreid aan bod. Gebonden, van ƒ129,50 voor ƒ39,90.

Martin Gilbert: Holocaust journey, travelling in search of the past. Gebonden, Weidenfeld & Nicolson 1997, van ƒ78,- voor ƒ24,95.

Het Martyrium Amsterdam.

In de zomer van 1996 maakte Gilbert – hoogleraar moderne geschiedenis in Londen – met een aantal van zijn studenten een veertiendaagse reis naar Duitsland en Polen, om daar plaatsen te bezoeken die een belangrijke rol speelden in de Holocaust. Ze begonnen bij Wannsee, waar de plannen voor de grootschalige genocide werden uitgedacht, trokken langs steden als Lublin en Warschau, en kwamen uiteindelijke terecht bij de voormalige concentratiekampen Auschwitz, Majdanek en Sobibor. Indringend verslag (opgezet als een dagboek) met lange historische passages.

Peter Demetz: Prague in black and gold. Gebonden, Hill and Wang 1997, van ƒ65,50 voor ƒ22,50. Scheltema Holkema Vermeulen Amsterdam, Donner Rotterdam.

`Scenes from the life of a European city,' luidt de ondertitel van dit boek dat een tiental cruciale jaren en tijdvakken uit de geschiedenis van Praag belicht: vanaf de stichting van de stad in de Romeinse tijd, via de opstand van Jan Hus in 1422 en de revolutie van 1848, tot aan de korte glorietijd van Masaryk (1948), de eerste president van Tsjechoslowakije. Mooi postscriptum waarin Demetz - geboren in Praag maar in 1949 naar Amerika gevlucht - zijn weerzien met – stad in 1990 beschrijft.

Lisa Lovatt-Smith: London Living. Ingenaaid, Phoenix Illustrated 1997,

van ƒ81,30 voor ƒ34,50.

Nayler & Co Den Haag.

Een smakelijk kijkje in de Londense woningen van zo'n dertig `creative people' (architecten, modeontwerpers en kunstenaars). Twee trends lijken zich aan het eind van de jaren negentig af te tekenen: een exuberante, om niet te zeggen overdadige, waarbij de kamers uitpuilen van de meubels, tapijten, lampen, beeldhouwwerken en honderden snuisterijen – en een kale, minimalistische trend, met om de vijf meter een minuscuul stoeltje of tafeltje. Fraaie illustraties.

Julian Barnes: Brieven uit Londen. Paperback, Atlas 1996,

van ƒ49,90 voor ƒ14,90. De Slegte.

Tussen maart 1990 en augustus 1994 schreef de Engelse auteur Julian Barnes regelmatig een `Brief uit Londen' voor de New Yorker. De gezamenlijke uitgave van de artikelen geeft een gevarieerd beeld van de Engelse samenleving aan het begin van de jaren negentig.

Elizabeth Anne McCauley: Industrial madness, commercial photography in Paris 1848-1871. Gebonden, Yale University Press 1994, van ƒ129,60 voor ƒ59,90.

Roelants Nijmegen.

Terwijl Parijs in het revolutionaire jaar 1848 slechts dertien commerciële fotostudio's telde, was dat aantal aan het eind van het Tweede Keizerrijk aangegroeid tot bijna vierhonderd. Aan de hand van archiefmateriaal analyseert McCauley de oorzaken van die explosieve toename, met aandacht onder andere voor de pioniers die de studio's opzetten, hun klanten en de verschillende genres die de fotografen beoefenden. Interessante kunstsociologische studie.

Voor liefhebbers van Parijs en van de Franse fotokunst tussen 1850 en 1870 liggen er nóg twee prachtige boeken bij Roelants: twee delen uit de serie Paris, sens dessus dessous, met honderden Parijse stadsgezichten van Nadar en Marville. Het deel van Marville bevat ook nog een `guide des bonnes adresses' uit die tijd (cafés, restaurants etc). Gebonden, van ƒ184,50 voor ƒ109,- per deel.

Paul Theroux: The pillars of Hercules. Paperback, Hamilton 1995, van ƒ59,95 voor ƒ19,95. Scheltema Amsterdam, Donner Rotterdam.

Het tiende reisboek al weer van Theroux, deze keer gewijd aan een hedendaagse `Grand Tour of the Mediterranean.' Hij vertrekt bij de rots van Gibraltar – een van de zuilen van Hercules – en reist dan per boot en bus in noordoostelijke richting (Spanje, Frankrijk, Italië, Griekenland) om ten slotte langs de Noord-Afrikaanse kust bij de andere zuil uit te komen: die bij Ceuta in Marokko. Volgens het bekende recept geschreven: rake portretten van de mensen die hij ontmoet, goede dialogen, en veel oog voor couleur locale. Forse pil van meer dan vijfhonderd pagina's.