Pathfinder

Succesvolle wereldbestormers als Piet Heyn en Jan-Pietersz. Coen hadden het eeuwen geleden nooit kunnen vermoeden: de wereld is te klein geworden voor de Hollandse koopmansgeest. Eerst was het Heineken dat deze week te horen kreeg dat het een Spaanse brouwerij moet afstoten na de acquisitie van Cruzcampo. Anders krijgt de Nederlandse bierbrouwer een te groot marktaandeel in het zuiden van Spanje, onder meer in Andalusië. De Spaanse kartelautoriteiten konden het niet over hun hart verkrijgen dat de Britse en Duitse toeristen in Torremolinos zich alleen nog met producten van Freddy kunnen laten vollopen.

Gisteren was het de beurt aan Ahold, dat de verworven supermarktketen Pathmark volledig moet laten lopen. Het moederbedrijf van Albert Heijn had de afgelopen weken nog zo bezworen dat er geen vuiltje aan de lucht was. Nee, de geruchten over een verbod van de kartelautoriteiten waren uit de lucht gegrepen. Nee, de procedure verliep echt zonder problemen. Zou Ahold de rekening van de juristen nog betalen die ook geen problemen zagen voorafgaande aan de acquisitie?

Voor de belegger zijn de lotgevallen van Heineken en Ahold een goede waarschuwing: berichten over een overname moeten eerst met een forse korrel zout worden genomen voordat ze de koers met zijn allen omhoog gaan duwen. Sussende formuleringen van bedrijven over eventuele kartelproblemen zijn in elk geval zinloos geworden.

Maar wat kan die Nederlandse ondernemer nog? Niet alleen Nederland, maar de wereld blijkt bijna vol te zijn voor de Heinekens en de Heijnen. Laat die Amerikanen eens opschieten met hun speelgoed op Mars. Na Pathmark alles op de Pathfinder.

    • Erik van der Walle