Pas verschenen

Renate Dorrestein: Voor liefde: klik op F. Illustraties Ans Verdijk, Brokaat,

30 blz. ƒ25,-

Satirisch verhaal over de maakbaarheid van de mens in de verre toekomst.

Glad en wijd ligt het ijs. Bert Bakker, 177 blz. ƒ24,90

Bundel met schaatsgedichten uit de Nederlandse en Friese literatuur. Van `Baenvegher' van Constantijn Huygens tot meer recente verzen als `Yup op noren' van Ivo de Wijs.

De Griekse mythologie in een notendop. Prometheus, 158 blz.ƒ16,90

Een bundel met de bekendste verhalen uit de Griekse mythologie samengesteld door classicus en vertaler Hein van Dolen.

Jhumpa Lahiri: Een tijdelijk ongemak. (Interpreter of Maladies) Vert. Marijke Emeis.

De Harmonie/Manteau, 224 blz. ƒ37,50

Verhalenbundel van de Bengaals-Amerikaanse schrijfster Jhumpa Lahiri (1967) waarin de personages voordurend schipperen tussen hun Indiase afkomst en de wereld waar ze uiteindelijk in terecht zijn gekomen. `Lahiri schrijft tamelijk conventionele, wat klassiek aandoende verhalen. Haar subtiele observaties en precieze, elegante taalgebruik beloven méér voor de 21ste eeuw.' (Corine Vloet, Boeken 3.9.99)

Alice McDermott: Billy's charme. (Charming Billy) Vert. Irma van Dam, 256 blz. ƒ39,90

Met de National Book Award 1998 bekroonde roman van Alice McDermott (1953) over een Ierse emigrantenfamilie die aan het begin van deze eeuw naar Amerika kwam.

Isaac Bashevis Singer: Schimmen aan de Hudson. Vert. Mea Flothuis,

De Arbeiderspers, 569 blz. ƒ59,90

Postuum verschenen roman van Nobelprijswinnaar (1978) Isaac Bashevis Singer (1904-1991) over Amerikaanse joden gedurende de nasleep van de Holocaust en het begin van de Koude Oorlog. In originele versie in het Jiddisch verschenen als feuilleton in Forwerts in de jaren `57-'58. `Met terugwerkende kracht kan deze Shadows on the Hudson worden opgevoerd als een belangrijk werk in zijn oeuvre en voor zover nog noodzakelijk een reden voor het toekennen van de Nobelprijs.' (Lucas Ligtenberg, 20.3.98)

John Updike: Naar het einde der tijden. (Towards the End of Time)

Vert. Anneke van Huisseling,

De Arbeiderspers, 327 blz. ƒ45,-

Roman van John Updike (1932) die zich afspeelt in 2020 waarin een gepensioneerde beleggingsadviseur nadenkt over de golfsport, de geschiedenis, kwantummechanica en het leven, dat voor hem al aardig ten einde loopt. `Bij Updike is nog niets van afnemende verbeeldingskracht te merken. Hij is nog steeds, in onverminderde mate, in staat tot observaties die de lezer met een zucht van bewondering de pagina's doen omslaan.' (Jan Donkers, Boeken 21.11.97)

NON FICTIE

P.J. Drooglever en M.J.B. Schouten: Het Einde in Zicht. Stemmen uit het laatste jaar van Nederlands-Indië, Instituut voor Nederlandse Geschiedenis/Sdu, 167 blz. ƒ35,-

Verzameling brieven en rapporten van Nederlandse en Nederlands-Indische bestuurders, militairen en politici in het laatste jaar van Nederlands-Indië. Begin 1949 verwachtte Nederland haar kolonie nog te kunnen behouden, maar op 27 december tekende Koningin Wilhelmina de soevereiniteitsoverdracht. De reactie van de Nederlanders en de met hen samenwerkende Indonesiërs staan centraal.

Riet Schenkeveld-van der Dussen en Annelies de Jeu: Gedichten van Anna Roemersdochter Visscher. Amsterdam University Press, 143 blz. ƒ29,50

Uitvoerig ingeleide en toegelichte bloemlezing met poëzie van Anna Roemers Visscher (1583-1651). Ze was bevriend met P.C. Hooft, Constantijn Huygens en Hugo de Groot en gold als een van de geleerdste vrouwen in de Nederlanden.

Ton Crijnen: Nieuwe Moslims. Portretten van Nederlandse en Vlaamse moslims. Bulaaq, 155 blz. ƒ28,50

Interviews met Nederlanders en Vlamingen die besloten moslim te worden, door Ton Crijnen, redacteur van dagblad Trouw. Een mysticus en een traditionalist, een ex-priester en een imam, een wettige concubine en een lesbienne, een filosoof en een huisvrouw vertellen over hun oude en hun nieuwe geloof, de reacties van hun omgeving en de traditionele regels van de Koran.