Oost-Timor krijgt ruim één miljard

Oost-Timor krijgt de komende drie jaar 522 miljoen dollar voor wederopbouw van het land. Dit hebben afgevaardigden van 26 donorlanden en een reeks internationale organisaties vandaag in Tokio besloten. Nederland draagt 25 miljoen gulden bij.

De Oost-Timorese verzetsleider, en mogelijk de eerste president van een onafhankelijk Oost-Timor, `Xanana' Gusmão reageerde vanochtend enthousiast. Het toegezegde bedrag van de internationale gemeenschap ,,gaat onze verwachtingen ver te boven'', zei hij. ,Het is nu aan Oost-Timor om de verwachtingen van de wereld waar te maken.''

De donorconferentie werd gehouden onder auspiciën van de Verenigde Naties en de Wereldbank. Het grootste deel van de hulpgelden zal worden gestort in twee fondsen. Een zal onder beheer vallen van UNTAET, de VN-organisatie die na het vertrek van Indonesië tijdelijk het bestuur zal uitvoeren over Oost-Timor. Het geld zal vooral worden besteed aan opleiding van personeel. Het tweede fonds zal onder beheer vallen van de Wereldbank.

Gusmão zei vanochtend dat de grootste uitdaging voor de Oost-Timorezen het bereiken is van ,,verzoening'' na de bloedige onlusten eerder dit jaar, volgend op het referendum van 30 augustus waarin de overgrote meerderheid van de bevolking zich uitsprak voor afscheiding van Indonesië. Volgens Gusmão kan ,,Zuid-Afrika wellicht tot voorbeeld dienen''. Eerst moet evenwel ,,het verwoeste land'' worden heropgebouwd. Gusmão wilde daarom niet zeggen wanneer er verkiezingen zullen worden gehouden in Oost-Timor, die moeten leiden tot een nieuwe, volwaardige regering.