Omzeilen

De gemiddelde krantenlezer schrikt zich een hoedje bij de advertentie van scheepswerf De Schelde. Is de uitverkoop van de noodlijdende werf gestart of stelt de bestuursvoorzitter Van den Heuvel zijn positie na de vele verliezen beschikbaar? ,,Neem het roer in eigen hand'', zo begint de advertentie met grote letters.

Maar de leuze ,,Wij loodsen u in veilige haven'' is nu wel het laatste wat je van De Schelde verwacht. Vorige week maakte Van den Heuvel bekend nog eens minimaal 50 miljoen gulden van de overheid nodig te hebben, nadat een jaar geleden al eenzelfde bedrag namens de belastingbetalers was overgemaakt. Biedt de werf wellicht zijn welgemeende excuses aan voor de kosten? Welnee, de Koninklijke (!) Schelde biedt een investeringsproject aan ,,waarbij u direct profiteert van aantrekkelijke fiscale voordelen''.

Vlissingen is een eind weg van Den Haag, maar zou Van den Heuvel zich nooit gerealiseerd hebben dat de combinatie van steun vragen en de belasting omzeilen een ongelukkige is? Het rendement kan oplopen tot maar liefst 44.701 gulden, meldt de advertentie. Misschien zijn de gelukkige beleggers in een door De Schelde gebouwd schip wel bereid om dit belastingvoordeel in de werf te steken. Bij 1.137 gulle investeerders heeft De Schelde zijn 50 miljoen gulden binnen. Jammer alleen dat de advertentie niet vermeldt wat er gebeurt als Van den Heuvel de tent halverwege het investeringsproject moet sluiten.

Erik van der Walle

    • Erik van der Walle