Nieuw ballet Itzak Galili mist dramatische diepte

Het lijkt allemaal goed af te lopen: aan het eind van de voorstelling ligt de relnicht te rollebollen met een sprookjesprinses op een tropisch eiland. Heeft hij zich op een EO-wijze bekeerd tot hetero? Is hij biseksueel? Het is niet duidelijk wat de Israelische choreograaf Itzik Galili wil zeggen. In zijn nieuwe productie Beautiful You bevinden zich zeven stereotiepe mannen in een huiskamer met heus tapijt. De genoemde relnicht, maar ook de voetbalproleet, de snelle zakenman, de zelfmoordenaar op sandalen, de zwerver, de macho en de wat anonieme burgerhomo. Galili laat ze soms wonderlijk mooie vechtduetten uitvoeren, die in een circus niet zouden misstaan, zo acrobatisch en clownesk zijn ze. Iedereen heeft het wel eens met elkaar aan de stok, maar het meest heeft toch de relnicht te lijden. Groepsgewijs wordt hij gepest en uitgelachen. Zelfs de eenzame zelfmoordenaar doet aan het collectief mee, zijn zelfmoordpoging met pistool liep eerder met een sisser af. Hier en daar worden de theatrale scènes onderbroken door synchrone bewegingen, maar de nadruk ligt op het theatrale van de stereotiep.

Galili, sinds 1997 artistiek leider van het in Groningen gevestigde Galili Dance, laat in zijn theatrale excursie ook de filosofie in quizvorm niet onbetuigd. De dansers vragen wat `the meaning of God' is en daarop zijn drie antwoorden mogelijk: a, een antwoord, b, een vraag, c, een excuus. Op een antwoord wordt niet gewacht, de dansers springen alweer verder. En ondertussen is de proleet gewisseld van kostuum en zakenman geworden.

Galili is blijkbaar bang geweest voor afwisseling en rust. Er moest veel gebeuren, op de alsmaar doordreunende trekharmonicamuziek van componist Michel B.A.M Grens. Zijn musette-imitatie ligt als een muffe wollen deken op de voorstelling. Er is geen ontkomen aan en Grens' geterg doet Beautiful You alles behalve goed. Galili werkt zijn personages helaas ook niet psychologisch uit, zodat we het zonder dramatische lijn moeten doen. Of is het drama uiteindelijk dat we van de huiskamer switchen naar het tropische eiland met palmboom als zinnebeeld van het paradijs? De zwerver ontdoet zich op het zand van zijn kleding en blijkt vrouw (wat in de voorstelling natuurlijk al lang te verwachten viel), de relnicht vrijt haar op en lijkt bekeerd. De vrouw prevelt nog iets over de liefde tegen de andere mannen, maar onduidelijk blijft wat Galili wilde met Beautiful You. Als amusement is het best geslaagd, maar het onderliggende drama dat hij suggereert is de grote afwezige. Net als aan veel van zijn collega's, ontbreekt het choreograaf Galili aan een dramaturg voor wat meer theatrale diepte.

Voorstelling: Noord Nederlandse Dans/Galili Dance: Beautiful you. Choreografie: Itzik Galili, muziek Michel B.A.M. Grens. Gezien: 16/12, De Meerse, Hoofddorp. Tournee t/m maart 2000. Inl: (050) 5799441