Lewinsky getuigt voor het eerst openbaar

Monica Lewinsky droeg gisteren bij aan de mogelijke vervolging van de vrouw die er twee jaar geleden voor zorgde dat zij in de internationale schijnwerpers kwam te staan wegens haar affaire met president Bill Clinton. Tijdens een hoorzitting voor een jury in de staat Maryland moet komen vast te staan of Lewinsky's voormalige vriendin Linda Tripp zal worden vervolgd wegens het maken van bandopnames van haar telefoongesprekken met Lewinsky. Deze voormalige Witte Huis-stageaire getuigde gisteren, voor het eerst in het openbaar, dat zij zich ,,overweldigd'' had gevoeld toen zij er achter kwam dat Tripp stiekem hun persoonlijke telefoontjes over haar verhouding met de president had opgenomen.

,,Ik was vreselijk bang'', aldus Lewinsky, ,,Ik was bezorgd dat de privacy van mijn verhouding zou worden openbaar gemaakt.'' De banden onthulden destijds alles over die verhouding en leidden bijna tot de afzetting van de president van de Verenigde Staten, toch wist Lewinsky het gedurende haar anderhalf uur durende getuigenverklaring klaar te spelen niet een keer de naam van Clinton uit te spreken. Wel maakte ze in de afgeladen rechtszaal van Howard County grappen met een van de advocaten van Tripp, die zelf overigens niet aanwezig was. Diens oudste zoon, Ryan Tripp, bevond zich onder het publiek en keek oplettend naar Lewinsky. Later verklaarde hij ,,te hopen dat er een rechtszaak komt zodat de naam van mijn moeder kan worden gezuiverd''. Gevraagd waarom zijn moeder er niet was zei hij: ,,Zij moet werken voor haar brood.''

In 1998 werd Lewinsky achter gesloten deuren gehoord door een Grand Jury in de procedure tegen president Clinton. Bij die gelegenheid beëindigde een betraande Lewinsky een twee dagen durend getuigenverhoor voor de Grand Jury met de verklaring: ,,Ik haat Linda Tripp.'' Maar gisteren bleef zij kalm. Toen de openbaar aanklager Lewinsky gisteren vroeg wat ze dacht toen ze een deel van de gesprekken met Tripp teruglas in Newsweek, zei Lewinsky: ,,Ik was tamelijk van slag.'' Ze verklaarde dat het tijdschrift delen van gesprekken publiceerde die zij had met Tripp op 22 december 1997. Die datum is cruciaal in de zaak tegen Tripp. Hoewel zij meer dan 20 uur opnam, wordt zij alleen beschuldigd van het illegaal opnemen van de band op die datum. (AP)