Kunstwerk Chris Ofili besmeurd

Een 72-jarige man heeft gisteren in New York een kunstwerk op de omstreden tentoonstelling Sensation besmeurd met witte verf. De heilige maagd Maria, van de hand van Chris Ofili, toont Maria omgeven door olifantenuitwerpselen. Het hing in het Brooklyn Museum of Art als onderdeel van de tentoonstelling van jonge Britse kunstenaars die burgemeester Giuliani eerder dit jaar `ziek' noemde.

De man had de verf meegenomen in een plastic tube. Hij spoot de verf op het schilderij en smeerde hem met zijn handen uit. Hij werd door veiligheidsmensen overmeesterd en overgeleverd aan de politie. Het schilderij kon volgens het museum worden schoongemaakt en zou vandaag weer op de expositie komen te hangen.

Ofili's doek ontketende eerder dit jaar heftige reacties onder katholieke groeperingen en bij Giuliani, die heeft geprobeerd de jaarlijkse subsidie van bijna 14,5 miljoen gulden voor het museum te blokkeren. Die poging is afgewezen door een federale rechter. De directie van het museum heeft laten weten geschokt te zijn `en uitermate bedroefd door deze onbegrijpelijke daad waarbij is gepoogd een belangrijk kunstwerk van een wereldberoemde kunstenaar te vernielen'. De echtgenote van de dader omschreef haar man tegenover de New York Times als `een toegewijde katholiek'. (AP)