KPN verliest 3 procent op hogere beurs

Op de Amsterdamse effectenbeurs kregen de telecomaandelen een tikje. De AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de beurs, noteerde desondanks rondom het middaguur 4,09 punten hoger op 631,94 punten.

De schermenbeurs Nasdaq in New York, waaraan veel technologiefondsen staan genoteerd, boekte gisteravond een slotrecord. Dit bleek elders in Europa een aardige impuls voor de telecomaandelen, maar niet op de beurs van Amsterdam. Hier lijken beleggers even `telecommoe', na weken van fabelachtige koersstijgingen.

KPN zakte 2,40 euro op 79,20. Een beurshandelaar verklaart: ,,Mensen zijn hun posities aan het gladstrijken voor het einde van het jaar. Als ze iets te veel van een fonds in hun portefeuille hebben, doen ze het weg. Doordat er even geen kopers zijn vallen ze in een gat.'' De daling vond overigens plaats bij lage omzetten.

Ook KPNQwest viel in een gat: min 0,75 op 62,65 euro. Libertel verloor een eurostuiver op 23,50. Alleen Versatel pakte nog winst: een volle euro op 36,75.

De stijging op Nasdaq betekende, anders dan bij de telecomfondsen, wel een impuls voor andere technologie-aandelen. ASM Lithography heeft de weg omhoog hervonden nadat winstnemingen eerder deze week de stijgende lijn verstoorden. De toeleverancier aan de chipindustrie kreeg er 2,30 euro bij op 97,65. Philips won 2,25 euro op 129,45 na het nieuws dat de divisie halfgeleiders de productiecapaciteit in Azië vergroot. Softwarefabrikant Baan moest iets van zijn winst van de afgelopen dagen inleveren en daalde twee procent naar 14 euro.

De effectenbeurs lag er vanmorgen rustig bij. ,,Het jaar is eigenlijk al voorbij voor de beleggers'', denkt een handelaar. Alleen van de expiraties op de optiebeurs werden vanmiddag nog enkele mogelijke impulsen verwacht.

De obligatiemarkt daalde rap. De meeste staatsleningen moesten kwartjes tegelijk inleveren; de dertigjarige staatslening zakte zelfs meer dan een gulden.

Bij de aandelen was er wel veel omzet in Ahold, dat bijna 3 procent daalde. De mislukte overname van de Amerikaanse supermarktketen Pathmark valt niet bij alle handelaren even goed. ,,De meningen lopen uiteen. Sommigen zijn blij met het afketsten van de deal om financiële redenen. Anderen betreuren het, omdat het ernaar uitziet dat Ahold aan de Amerikaanse oostkust niet verder kan expanderen'', zei een handelaar vanmorgen.

Beleggers reageerden positief op de gestegen omzetverwachting die Buhrmann een dag eerder naar buiten bracht. Het fonds, dat zijn omzet haalt uit de kantoorinrichting, schoot een halve euro omhoog op 14,25. Ook Heineken profiteerde van een nieuwtje: de overname van twee brouwerijen in Slowakije liet het fonds met 1,84 euro stijgen naar 45,30 euro.

Bij de kleinere fondsen viel Detron op, met een plus van zes eurodubbeltjes op 20,40. Detron heeft gisteren de winstverwachting verhoogd.