Kohl: ik heb nooit zelf geld ontvangen

De Duitse oud-bondskanselier Helmut Kohl heeft gisteren in een vraaggesprek op televisie iedere betrokkenheid bij mogelijk illegale partijfinanciering van de CDU ontkend. In het ZDF-programma Was nun? zei Kohl, die 25 jaar partijvoorzitter van de CDU was, dat hij ,,nooit omkoopbaar was, nooit persoonlijk geld had aangenomen''.

Hoe zat het dan met de gift van 3,4 miljoen mark door een bedrijf dat het recht had gekregen om 31.000 huizen te kopen die hadden toebehoord aan de Duitse spoorwegen? Wat wist Kohl van de gift van één miljoen mark door het bedrijf Thyssen, dat van de regering in 1990 het recht kreeg om 36 pantserwagens aan Saoedi-Arabië te leveren? En had de Franse firma Elf-Aquitaine miljoenen gedoneerd na de overname van het Oost-Duitse chemieconcern Leuna en de tankstations van Minol? Kohl wees alle beschuldigingen verontwaardigd van de hand.

Volgens Kohl heeft hij zelf tussen 1993 en 1998 anderhalf tot twee miljoen mark voor de partij ontvangen – zo'n 300.000 mark per jaar. Het zou altijd om contant geld zijn gegaan, en Kohl zelf was de enige die ervan wist. Op uitdrukkelijk verzoek van de gevers zijn die gelden nooit op openbare rekeningen van de CDU terechtgekomen. Volgens Kohl had hij het geld dringend nodig ,,gezien de financiële situatie van de partij in de nieuwe deelstaten''. Volgens Kohl stond de CDU daar met de rug tegen de muur. ,,We stonden tegenover de PDS [de vroegere communisten, red.] die enorm veel geld had.''

Kohl weigerde ook gisteren te zeggen wie de gulle gevers waren. ,,Het waren Duitsers die op geen enkele manier iets met activiteiten van de regering te maken hadden, maar die mij wilden helpen.'' Kohl vindt dat er een ,,veldtocht'' tegen hem gevoerd wordt. ,,Ik heb een leven lang voor dit land gewerkt, ik beweer dat ik ten minste zoveel heb gedaan als al mijn critici, waarschijnlijk veel meer.''

TEKST VRAAGGESPREK www.zdf.msnbc.de/news/45546.asp