Koekjesoorlog loopt ten einde

De koekjesoorlog rond United Biscuits, eigenaar van het bekende Nederlandse merk Verkade, lijkt voorbij te zijn. De directie van het Britse koekjesconcern United Biscuits heeft het bod van de Franse Finalrealm geaccepteerd. Dat is vanochtend bekendhgemaakt.

Finalrealm betaalt omgerekend ongeveer 4,2 miljard gulden voor de niet al te best draaiende Britse firma.

Daarmee snijdt de Franse levensmiddelenproducent Danone, die achter Finalrealm schuil ging, de concurrenten Nabisco en Hicks, Tate & Furst de pas af. Eerder al stemde het bestuur van United Biscuits in met het bod van het Nabisco-front, maar een hoger bod van Finalrealm zorgde voor een opmerkelijke wending.

Als de overname definitief wordt wil Finalrealm de kosten terugbrengen, zo werd bekend. Volgens een adviseur die betrokken is bij Finalrealm moet het overgenomen concern goedkoper draaien, maar dat betekent niet dat er per se banen verdwijnen. ,,United Biscuits maakt maar liefst 1600 producten. Dat alleen al zorgt voor een te dure productie.''

Finalrealm houdt de Britse activiteiten, maar verkoopt alle niet-Britse fabrieken aan de Franse levensmiddelenmaker Danone. Wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse Verkade-fabriek is nog niet bekend. Die vestiging telt enkele honderden werknemers.