Kleine wereld

Met zijn voorkeur voor een Argentijnse toont onze kroonprins zich vooral een kind van zijn tijd. Want steeds meer Nederlandse jongemannen vinden een bruid in exotisch vakantieland. De wereld is klein en blijkbaar vol vrouwen met een vertrekwens.

Ik kan het niet aantonen hoor, ik ga alleen maar op indrukken af. Steeds vaker tref ik geïmporteerde jongedames als inburgeraar in onze klassen aan. Ze komen uit Thailand, de Filipijnen, Venezuela, Colombia, Honduras, China, de Dominicaanse Republiek, ja, vooral uit de Dominicaanse Republiek.

De vrouwen zijn mooi en niet mooi, ze zijn slim en heel dom, ze spreken Thais of Chinees of Spaans of anders wel Portugees, en hebben allemaal verschrikkelijk veel moeite met de uitspraak van het Nederlands. De Spaanstaligen laten alle slotmedeklinkers weg – en een knappe docent die ze er weer aan krijgt. Om over de uitspraakproblemen van de Aziatische vrouwen nog maar te zwijgen. Mocht ik de Hollandse jongemannen een tip geven, dan zou ik zeggen: ga eens wat vaker op vakantie in het voormalige Oostblok. De vrouwen daar zijn even mooi, schoonmoeder woont op voordeliger reisafstand, en aan de uitspraak is, afgezien van die ellendige g/h-wisseling, tenminste iets te doen.

Soms zitten er meer dames uit hetzelfde taalgebied bij elkaar in de klas, zoals Julia, Ana en Gloria bij mij. Ze doen daar niets liever dan samen smiespelen en samen giechelen om dan, na al die inspanning, bekaf in hun stoel te hangen. Soms zit iemand alleen en die laten we dan kennismaken met landgenotes in een andere klas. Zoals Thun en Lisa uit Thailand.

Ze vouwen de handen plechtig tegen de neuspunt en buigen op z'n Thais, als ik ze aan elkaar voorstel. Thun is meteen enthousiast.

,,Elizabeth! Luister wat gebeurt! Lisa en ik! Wij kom allebei uit die noord van Thailand! Leuk hè?'' En dan maken ze een afspraak om in de pauze samen naar de kantine te gaan.

Daar zie ik ze later innig gearmd van terugkomen.

,,Luister, Elizabeth, luister wat gebeurt!'' roept Thun weer, stralend. ,,Lisa woon in die noord van Thailand? En ik woon in die noord van Thailand?'' Ze pauzeert even, voor het effect. ,,En luister: háár broer getrouw met míj zus!''

Klein, ik zei het al. Maar dit is wel heel klein.