KERSTPUDDING EN IJSBALLEN

Vandaag de recepten voor de nagerechten van het eerste en tweede kerstmenu. Voor- en hoofdgerecht van het eerste menu stonden op 11 en 14 december in de krant. Binnenkort het voor- en hoofdgerecht (voor 6 personen) van het tweede kerstmenu. Nu eerst het 6-persoons gerecht voor de frivole rijstpudding die een dag van te voren wordt bereid.

Bereiding van de pudding: Snijd het vanillestokje open. Schraap het zwarte merg uit het stokje en doe het met het stokje bij de melk. Kook de rijst in de melk in circa 12 minuten gaar. Verwijder het stokje. Laat de rijst afkoelen. Ontpit de dadels en snijd ze in stukjes. Snijd de geschilde appels in kleine stukjes. Leg dadel en appel een uur in het sinaasappelsap. Roer dit mengsel door de mascarpone, die vervolgens weer door de rijst wordt geroerd. Schep het nagerecht in een mooie schaal. Besprenkel de pudding vlak voor het opdienen met wat rozenwater dat o.a. te koop is bij de Turkse groenteman/kruidenier. Garneer met de pistachenootjes en eventueel enkele verse rozenblaadjes.

Het recept voor het tweede nagerecht, dat eventueel door kinderen kan worden gemaakt, is simpel. Haal het ijs een half uur voor gebruik uit de diepvries. Haal de Ferrero's uit de verpakking. Prak of snijd deze krokante ballen in een diep bord in grove kruimels. Schep met een ijstang bollen uit het ijs en rol die snel door de kruimels. Versier ze met een chocolade hulstblaadjes. Grote mensen vinden het wel lekker als hun kerstbal in een lekker plasje ligt: rum of Disaronno Amaretto of sinaasappellikeur. Leg de ijsballen op een bord en speel restaurantje: bestrooi de rand van het bord met een beetje cacaopoeder.