Kamer: infiltratie zaak van Korthals

De Tweede Kamer laat het aan minister Korthals (Justitie) zelf over of hij kiest voor een wetswijziging om de politie meer bevoegdheden te geven voor infiltratie in groepen voetbalhooligans. De Kamer sprak hier gisteren over met de minister met het oog op het Europees kampioenschap voetbal volgend jaar.

Woensdag nog eisten de fracties van PvdA, CDA en SGP dat de politie relschoppers bij grote evenementen stelselmatig moet kunnen observeren en informanten moet kunnen `runnen'. Gisteren bleek echter dat voor een motie van die strekking geen meerderheid in de Tweede Kamer was. Het initiatief wordt aan minister Korthals overgelaten.

,,Wij hadden het kunnen doordrukken, maar dat is geen goed voorbeeld'', lichtte PvdA-woordvoerder Middel gisteren het standpunt van zijn fractie toe. Korthals heeft met zijn toezegging om te laten onderzoeken of de politie inderdaad te weinig middelen in handen heeft om groepen raddraaiers aan te pakken, laten zien dat de regering de kwestie hoog opneemt, aldus Middel.

De politie mag volgens Korthals tijdens het Europees Kampioenschap voetbal volgend jaar al informanten runnen. De minister denkt dat de politie nu al genoeg kan doen, maar daarbij de bestaande middelen niet altijd goed benut.

Onze Amsterdamse redactie voegt hier aan toe: De gemeente Amsterdam houdt deze zomer de evenementen in de stad tijdens het EK voetbal sober. Grootschalige feesten op de pleinen in de binnenstad hebben een te groot risico voor ordeverstoringen, vindt de gemeente. Met een grachtenparade, dweilorkesten en straatvoetbal hoopt het stadsbestuur dat in de stad een goede sfeer ontstaat. De gemeente bekijkt nog of er extra accomodaties voor overnachtingen nodig zijn, zoals sporthallen, cruiseschepen of campings.