Isarescu wordt premier Roemenië

De Roemeense president Emil Constantinescu heeft de gouverneur van de Roemeense Centrale Bank, Mugur Isarescu, voorgedragen als premier. Hij is volgens de president de ideale man om een eind te maken aan de politieke crisis en om de hervormingen weer op gang te brengen.

De 50-jarige Isarescu, die de Centrale Bank sinds 1990 leidt, heeft tot maandag de tijd om een hervormingsprogramma op te stellen en dat het parlement voor te leggen. Als het parlement hem zijn vertrouwen schenkt – en dat is zo goed als zeker – kan hij premier blijven tot de parlementsverkiezingen die in de loop van volgend jaar worden gehouden.

,,De crisis is voorbij'', zo zei Constantinescu gisteren tevreden, doelend op de ophef die hij zelf veroorzaakte toen hij eerder deze week premier Radu Vasile onzacht aan de kant schoof. Volgens Vasile (en de oppositie) was dat ontslag strijdig met de grondwet, reden waarom hij aanvankelijk weigerde te vertrekken. Later legde hij zich bij het ontslag neer. De oppositie, geleid door oud-president Ion Iliescu, besloot na het ontslag van Vasile het parlement verder te boycotten. Hij kondigde gisteren ,,een politieke oorlog'' aan tegen de Roemeense leiding en zei dat ,,alle wetten van de regering [van Isarescu] ongrondwettig zijn''.

Constantinescu prees zijn kandidaat voor het premierschap als ,,een specialist op economisch en financieel gebied'' die zowel in Roemenië als in het buitenland bekend is en wordt gerespecteerd. De technocraat Isarescu is volgens de president de unanieme kandidaat van de regeringspartijen voor de opvolging van Vasile. Constantinescu vond het feit dat de beoogde premier geen lid van enige partij is, geen bezwaar: de regering zal er niet minder ,,krachtig en stabiel'' om zijn, zo zei hij. Iliescu zei echter dat de partijloosheid van Isarescu hem blootstelt aan ,,manipulaties'' vanuit de partijcentrales.

Theodor Stolojan – die zelf als technocraat premier is geweest tijdens een soortgelijke politieke crisis in 1991 en die er toen in slaagde de economie te stabiliseren – prees Isarescu als ,,een troefkaart voor Roemenië''. ,,Roemenië zal eindelijk een coherent economisch beleid hebben.'' (AP, Reuters)