Internationaal

LONDEN

Op de Europese beurzen had het record van het Amerikaanse Nasdaq een weldadige uitwerking op de koersen van telecom-aandelen, die zwaar wegen in de indices. In Londen noteerde de FTSE-index 13 punten hoger op 6.685 punten. British Telecom, Vodafone en Energis namen daarvan het leeuwendeel voor hun rekening. Softwarehuis Sage, dat ook profiteerde van het record van Nasdaq, was de grootste stijger met een winst van 4,2 procent. De beurshandelaren zien de dag van vandaag als laatste handelsdag van het jaar voor de meeste fondsbeheerders. De meeste beleggers zullen, met het oog op mogelijke millenniumproblemen, volgende week naar verwachting geen behoefte meer hebben nog grote posities in te nemen.

FRANKFURT

In Frankfurt ging Mannesmann op de telecom-golf mee omhoog met een winst van ruim 2,5 procent, vooral doordat volgende week het definitieve bod van Vodafone wordt verwacht. De DAX-index steeg met 58 punten tot 6.399 punten rondom het middaguur. Autofabrikant BMW, gisteren uitbundig winnaar met een 12 procent hogere koers, leverde iets van de winst in met een koersdaling van 1,5 procent.

PARIJS

France Telecom kon in Parijs niet meedoen met de Europese telecom-euforie, doordat de telefoniemaatschappij werd geconfronteerd met maatregelen van twee toezichthouders. De Britse toezichthouder op de telecommunicatiemarkt eist dat France Telecom zijn belang in Crown Castle verkoopt, terwijl diens Franse pendant wil dat de onderneming volgend jaar haar tarieven verlaagt. France Telecom is een zwaargewicht in de CAC-40-index, die rondom het middaguur 25 punten hoger stond op 5.565 punten. De winst werd wat gedrukt door de daling van France Telecom met een halve procent. De Franse markt lijkt zich bovendien te stabiliseren na de indrukwekkende rally van de afgelopen maanden.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag een fractie omlaag gegaan. De Nikkei-index zakte met 16 punten (0,09 procent) tot 18.095. Daarmee verdween een eerdere winst als gevolg van oplopende koersen van vooral hightechfondsen. De daling had te maken met beleggers die hun waardevermeerdering contant maakten.

NEW YORK

De schermenbeurs Nasdaq noteerde gisteren een nieuw record. Aangevoerd door de diverse Internetfondsen won de index 2,57 procent op 3.715 punten. Kort na opening brak de Nasdaq het oude record al van 3.669,85 punten. De Dow-Jonesindex kon die tred niet bijbenen. Deze graadmeter verloor een kleine twintig punten en sloot op 11.245.