ING: overname van CCF gaat maanden duren

Bankverzekeraar ING verwacht dat de slag om de Franse bank CCF nog zeker maanden zal duren. ,,CCF is kennelijk nog niet klaar voor een buitenlandse bank. Dat respecteren wij'', aldus een zegsman van ING vanmorgen.

De raad van commissarissen en de directie van CCF hebben gisteren tijdens een gezamenlijke bijeenkomst afgesproken zich opnieuw te gaan buigen over het bod van ING. Het Nederlandse concern bood vorige week vrijdag 10 miljard euro op de zesde bank van Frankrijk, maar trok het bod zondag al weer in, nadat de directie weinig enthousiast had gereageerd. ,,Gisteren is besloten dat er een commissie gaat kijken naar alle mogelijkheden. Wij gaan ervan uit dat dat onderzoek maanden gaat duren. Als het eerder is horen we het wel'', aldus de zegsman van ING. ,,Als men denkt dat er meer in zit, is dat hun goed recht en respecteren we dat.''

Volgens een communiqué van CCF is het in het licht van de gebruikelijke `corporate governance' (ondernemingsbestuur) normaal dat een dergelijk gewichtig bod diepgaand wordt besproken, en dat dus afgelopen zondag niet ineens een antwoord kon worden gegeven. De raad van commissarissen was zondag begonnen het bod te bekijken, en had daar gisteren mee zullen doorgaan, aldus het bericht. De bank kan zich nu weer aan haar toekomst wijden. ,,Het leven gaat door'', zoals de woordvoerster zei, nadat zij had vastgesteld dat ING gisteren heeft gezegd nog steeds geïnteresseerd te zijn in CCF.

De opwinding in de Franse bankwereld is na de CCF-bijeenkomst allerminst gaan liggen. De bank Société Générale maakte gisteren bekend een belang van 3,8 procent te hebben genomen in Crédit Lyonnais, de bank die in juni werd geprivatiseerd. De staat heeft nog tien procent in CL, evenveel als de grootste private aandeelhouder, de landbouwbank Crédit Agricole. CA leidt een groep `stabiele' aandeelhouders die zich verplicht hebben tot juni 2001 hun belang (van samen 33 procent) niet te wijzigen. Waarnemers zijn het erover eens dat de gebeurtenissen lijken te worden versneld door de zet van Société Générale. Bekend is dat Crédit Lyonnais zich ongemakkelijk voelt bij CA en verder om zich heen kijkt.