Franse wet tegen handel jeugdsporters

De Franse senaat heeft ingestemd met een wetsontwerp dat de handel in minderjarige sporters, met name voetballers, verbiedt. Staatssecretaris Marie-George Buffet van Jeugd- en Sportzaken vindt het een belangrijke stap in de richting van respect voor jonge sporters.

In de afgelopen jaren is het vaak gebeurd dat managers heel jonge voetballers met talent voor een habbekrats kochten van hun ouders in Afrika of Brazilië om hen vervolgens heel duur te verkopen aan een club in Europa. Vandaar werden ze doorverkocht of aan hun lot overgelaten als de prestaties tegenvielen.

Opleidingscentra van clubs voor jongeren hebben daarom binnenkort een ministeriële vergunning nodig. In principe dient een club een minderjarige na zijn opleiding een contract te geven.

Ook voor overheidssubsidies komen er strengere regels en maximumbedragen. Voorts mogen Franse clubs niet genoteerd worden op de beurs en mogen clubs niet meer bezit zijn van één eigenaar. ,,Sport is geen handel'', aldus Buffet. (ANP)