Feyenoord valt terug naar oude niveau

,,Dit was het andere gezicht van Feyenoord.'' Trainer Leo Beenhakker gaf gisteravond in één zin het wisselvallige karakter van zijn ploeg aan. De Rotterdammers waren geen schim van de ploeg die anderhalve week geleden Olympique Marseille met 3-0 aan de kant zette. Feyenoord kwam in De Kuip niet verder dan 0-0 tegen De Graafschap, dat nog nooit eerder een punt in Rotterdam had weten te behalen.

De euforie die vorige week was ontstaan na de winst in de Champions League-wedstrijd, was voor Feyenoord het juiste moment geweest om de komst van de nieuwe trainer Bert van Marwijk en het afscheid van Beenhakker aan te kondigen. Na de wedstrijd van gisteravond had de juichstemming bij de vertrekkende coach Beenhakker alweer plaats gemaakt voor realiteitszin.

Beenhakker: ,,Negen dagen geleden schreven we historie, maar nu moeten we ons schamen. Het was allemaal te vrijblijvend en te gemakzuchtig. Dat mogen we onszelf aantrekken.''

Feyenoord begon tot verbazing van De Graafschap-trainer Rob McDonald niet met de 4-4-2 opstelling die de ploeg die laatste weken succesvol had gehanteerd. De Deen Tomasson keerde terug in de ploeg achter spits Cruz, waardoor Kalou aan de rechterkant moest spelen en Van Vossen op de linker vleugel. Zo werd de succesvolle combinatie Cruz-Kalou enigszins uit elkaar getrokken.

De Argentijn en de man uit de Ivoorkust kenden gisteren tegen De Graafschap ieder hun eigen problemen. Cruz, die de laatste weken in een goede vorm stak, kreeg een aantal opgelegde kansen, maar zijn doeltreffendheid was gisteravond weer verdwenen. Al in de achtste minuut kon Cruz na een pass van Bosvelt alleen op doelman Olyslager afgaan. De Argentijn schoot echter veel te slap op doel, waardoor de bal van de lijn kon worden gehaald. Een vijftal andere kansen bleek evenmin besteed aan Cruz.

Naarmate de wedstrijd vorderde verviel de Argentijn weer in zijn gedrag van vóór de opleving die twee weken geleden in de uitwedstrijd tegen Sparta was gekomen. Cruz scoorde in die wedstrijd twee keer en deed dat vervolgens ook tegen Marseille. Gisteren speelde weer de Cruz die bij voortduring vrije trappen probeert uit te lokken. Maar de goed leidende scheidsrechter Luijten wuifde de meeste valpartijen van Feyenoords topscorer – hij maakte dit seizoen overigens nog maar zes doelpunten – tot groot ongenoegen van de spits weg.

Kalou had gisteravond andere zaken aan zijn hoofd dan voetballen. De 21-jarige aanvaller was een uur voor de wedstrijd vader geworden van een zoon. Maar hij had er bij Beenhakker op aangedrongen dat hij zou spelen. Kalou haalde tegen de sterk verdedigende Fränkel van De Graafschap bij lange na niet zijn niveau van de laatste weken. Halverwege de tweede helft werd Kalou gewisseld voor Cairo. Hij spoedde zich direct naar het ziekenhuis om zijn zoon te zien.

,,Ja, wat is wijsheid'', zei Beenhakker na afloop. ,,Om vier uur kreeg ik te horen dat moeder Kalou lekker bezig was. Hij gaf zelf vervolgens aan dat hij zou spelen. Om zeven uur uur kwam de mededeling dat zijn kind geboren was. Dus ik keek in het cursusboek en daar staat in hoofdstuk 25: speler waarschuwen. `Nee, trainer ik ben er helemaal klaar voor', zei hij. Alles was pico bello en zijn eerste goal zou voor het kindje zijn. Ja, daar ga je dan.''

Zonder de doeltreffendheid van Cruz en de frivoliteiten van Kalou moeten de Roterdammers het met name hebben van strijdlust. En juist daaraan ontbrak het gisteren bij Feyenoord. Kennelijk maken Franse voetballers uit Marseille andere gevoelens bij de Rotterdammers los dan elf voetballers van een club uit de Achterhoek.

Desondanks kregen de Rotterdammers gisteren tegen De Graafschap een twintigtal halve en hele kansen op een doelpunt. In de 69ste minuut was verdediger Konterman nog het dichtste bij de openingstreffer. Maar zijn inzet uit een hoekschop van Van Vossen ketste tegen de onderkant van de lat. Bij verschillende afstandsschoten van Tomasson, Paauwe, Van Gastel en Bosvelt redde keeper Olyslager bekwaam. Bosvelt: ,,Dit zijn hele dure punten. We hebben veel te gehaast gespeeld en dat ging ten koste van ons spel. Dit mag natuurlijk niet gebeuren.'' De Graafschap kreeg in de hele wedstrijd slechts één kans. In de 57ste minuut kon Tumba in vrije positie schieten, maar Dudek stopte de inzet van de Kongolees. De Engelse trainer van De Graafschap, McDonald, haalde na afloop opgelucht adem. ,,We hebben 95 procent van de wedstrijd achter Feyenoord aangelopen. We hebben vanavond geluk gehad, maar ik ben natuurlijk hartstikke blij.''

De landskampioen, die een aantal weken geleden nog op de tiende plaats stond, had na winst gisteravond weer kunnen opklimmen naar de vierde plaats in de eredivisie. Feyenoord staat nu zesde met een achterstand van acht punten op PSV. Beenhakker: ,,We hebben toch minimaal de aspiratie om mee te spelen voor de titel, maar we blijven tegen dit soort tegenstanders punten morsen. Dat is het grote verschil met het Feyenoord van vorig seizoen.''