Eva en Adam in een webbunker

Je hoort er niets meer over, maar de wereld zou best eens over twee weken in een ramp kunnen eindigen. Gelukkig hoeft niemand zich zorgen te maken, want dankzij MTV is het voortbestaan van het menselijk ras verzekerd.

Met de typografie van een goedkope horrorfilm introduceert de muziekzender MTV op zijn website zes mensen die op tweede kerstdag in een schuilkelder onder Times Square in New York veilig worden opgesloten en er pas na de jaarwisseling weer uitkomen. Misschien in een uitgestorven wereld.

De zes zijn deze week door bezoekers van mtv.com uit 300 kandidaten geselecteerd en zullen vanaf 26 december zeven dagen lang 24 uur per dag via Internet te volgen zijn. Het kan in een boot, in een bus, in een bouwkeet op de vlaktes van Almere, en dus ook in een bunker onder Times Square – niet echt de plek om op oudejaarsavond te zijn.

,,Wie beter dan MTV kan bepalen wie de nieuwe Adams en Eva's zullen zijn'', schrijft MTV op de website waar het etnisch gevarieerde zestal wordt voorgesteld. De `bunkernauten' zijn Mike Carson (deejay en gezondheidsfreak), Lenore Davis (commercieel-medewerkster), Zack Goodman (wetenschapper), Tina Kim (comédienne met eigen website, www.tinakim. com), Michael Michael (muzikant) en Maureen Kyle (studente en Sinatra-fan). Ze zijn tussen de negentien en dertig en worden voorgesteld met foto's, korte filmpjes, biografietjes en andere teksten.

MTV heeft een naam hoog te houden met televisie gemaakt van echte mensen in hun echte leven. Bij Net5 is deze weken de nieuwste versie te zien van de sinds 1992 lopende reeks The Real World waarin een groepje jonge mensen in een huis – deze keer op Hawaii – is samengebracht. Anders dan bij de Nederlandse variant Big Brother zijn ze niet afgesloten van de buitenwereld en beschikken ze over televisie, computers en andere gemakken. Alles wordt gefilmd en achteraf tot een keurig gemonteerde soapserie verwerkt.

Ook de zes die volgende week ondergronds gaan zullen door camera's worden gevolgd. Deze keer niet om er later een serie van te maken, maar om direct via Internet bekeken te worden. En om spelletjes mee te spelen. Ze mochten van MTV zes dingen noemen om mee te nemen onder de grond, maar het webpubliek bepaalt wat werkelijk meegaat.

Volgens bedenkster Allie Eberhart biedt de bunker een combinatie van webvoyeurisme, reality-televisie en online publieksparticpatie. Er is een mediaruimte waar de zes kunnen chatten en mailen met belangstellenden. Maar die zullen, net als bij Big Brother, vooral gaan gluren en roddelen.

Dat de ruimte zich in het gebouw van de New York Times bevindt, is volgens MTV geen opzet. De krant is niet bij het bunkerproject betrokken. Onder de voormalige drukkerij, hoek West 43 Street, zijn drie ruimtes van bijna twee bij drie meter ingericht als verblijfplaats. Volgens de architect is de stijl een mix van een jaren zestig atoomschuilkelder en Blue Velvet – de claustrofobische horrorfilm van David Lynch.

(www.mtv.com)