De Dome: `Een geweldige, Britse prestatie'

,,Een kale schedel met niets eronder'', luidde nog geen jaar geleden de kritiek op de Millennium Dome, de tweeënhalf miljard gulden kostende koepeltent in Greenwich aan de Theems, waaronder de Britse natie vanaf 1 januari een jaar lang de geboorte van het nieuwe millennium viert. Maar inmiddels verstomt de kritiek. ,,Ik verwachtte dat de Dome slaapverwekkend zou zijn, maar het is de meest betoverende show in duizend jaar'', schreef een bekeerde journalist deze week na een bezoek aan het thema-pretpark, waaraan nu de laatste hand wordt gelegd.

De omslag in de publieke opinie komt premier Blair goed uit. Ten eerste moet de Dome komend jaar twaalf miljoen bezoekers à twintig pond (zeventig gulden) trekken om uit de exploitatiekosten te komen. Voorlopige cijfers zeggen dat dat gaat lukken. Ten tweede is de Dome een toets voor een hoeksteen van Blairs `Derde Weg'-politiek: samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven in zogeheten public-private-partnerships. Zo betaalde de fine fleur van het Britse bedrijfsleven de veertien zogeheten `themazones' onder het teflondak. Die zones beloven een spectaculaire tocht langs hoogstandjes van menselijk vernuft, door het menselijk lichaam, langs religie en spiritualiteit en door de geschiedenis en de toekomst van de Britse eilanden.

Want de middelpuntvliedende krachten in het Verenigd Koninkrijk mogen Schotten, Welshmen, Engelsen en Noord-Ieren op grotere afstand van elkaar brengen, de `Millennium Experience' is bedoeld als nationaal bindmiddel. Niet voor niets komt de Dome prominent voor in de nieuwste aflevering van The World is not Enough, de jongste aflevering van James Bond, die óók een Brits symbool is.

,,Een triomf van zelfvertrouwen over cynisme, moed over bleekheid, over voortreffelijkheid over middelmaat. () Een geweldige Britse prestatie'', aldus Blair deze week tijdens een werkbezoek in Greenwich, zowel doelend op het thema als op het feit dat de Dome op tijd en on budget klaar is.

Op oudejaarsavond komt koningin Elizabeth de Dome inwijden temidden van 10.000 genodigden. Dan ook is de eerste aflevering te zien van het Cirque du Soleil-achtige theaterspektakel, dat een jaar lang dagelijks in het midden van de piste wordt gehouden en waarin bungee-jumpers op stelten uit de nok van de tent vallen en acrobaten stunts uitvoeren op slappe en strakke koorden. Dezer dagen valt de beslissing over de vraag welk Beatle-nummer om middernacht wordt gespeeld: Let it be of All you need is love.

Wat er na 1 januari 2001 met de Dome gebeurt is onzeker. Bedrijven dienen nu voorstellen in om de tent over te nemen. voor het houden van evenementen. Als architectonische trekpleister blijft de Dome in elk geval nog jaren goed, mét de nieuwe brug over de Theems ter hoogte van de St Paul's-kathedraal, het reuzenrad tegenover de Big Ben, de gerenoveerde zuidoever en de nieuwe dependance van de Tate Gallery in een voormalige elektriciteitscentrale. Londen leefde altijd ,,met zijn rug naar de rivier'', zei architect Norman Foster onlangs. Na 1 januari is dat anders.

    • Hans Steketee