Brussel trekt klacht over Bangemann in

De Europese Unie trekt de bij het Europese Hof ingediende klacht tegen de voormalige Eurocomissaris Martin Bangemann in. In ruil daarvoor heeft Bangemann toegezegd geen geheime informatie te gebruiken.

De Duitse bestuurder besloot begin dit jaar onverwachts naar het Spaanse telecomconcern Telefónica over te stappen. De EU-lidstaten hadden de klacht in juli ingediend, omdat deze snelle overstap tegen bepalingen in het Europees Verdrag zou zijn. De permanente vertegenwoordigers van de vijftien EU-landen kwamen volgens diplomatieke bronnen gisteren in Brussel tot hun besluit, nadat Bangemann op zijn beurt bij het Hof had geklaagd dat hij niet eerst was gehoord in de kwestie. Beide partijen hebben nu een overeenkomst gesloten, waarbij Bangemann zich onder meer verplicht geen gebruik te maken van vertrouwelijke informatie, waarvan hij als Eurocommissaris kennis heeft gekregen. De goedkeuring van het besluit van de permanente vertegenwoordigers door de EU-lidstaten is slechts een formaliteit.

Eerder dit jaar was bij de Europese Unie grote verontwaardiging ontstaan, nadat Bangemann had aangekondigd een aanbod van Telefónica te hebben aanvaard om in de directie zitting te nemen. Als Eurocomissaris voor industrie was Bangemann ook verantwoordelijk voor informatietechnologie en telecommunicatie en kreeg daarom veel gevoelige informatie over de telecomsector. Hij onderhandelde een maand lang met Telefónica over de nieuwe baan, terwijl hij nog Eurocommissaris was. Zijn mede-Commissieleden keurden de handelwijze van Bangemann, die vervroegd opstapte, ten sterkste af.

Met de klacht van de Europese Raad (van regeringsleiders) bij het Hof werd onder meer beoogd Bangemann zijn pensioenrechten af te nemen. Het Verdrag van de Europese Unie vereist van commissarissen ook na hun aftreden ,,integriteit en discretie'' bij het aanvaarden van bepaalde benoemingen of voordelen.

De EU en Bangemann hebben nu een overeenkomst gesloten die moet voorkomen dat er conflicterende belangen ontstaan. Zo zal Bangemann zich in zijn nieuwe functie ,,bij Telefónica of bij enige andere derde partij'' tot eind 2001 onthouden van activiteiten, waarbij hij tegenover de Europese instellingen komt te staan. Bangemann moet zich ook aan de verplichting blijven houden nooit gebruik te maken van vertrouwelijke informatie, die hij in zijn functie van Eurocommissaris heeft opgedaan.