ABP: honderd euro voor gepensioneerden

Pensioenfonds ABP geeft al zijn gepensioneerden een belastingvrije uitkering van 100 euro (220 gulden) netto. Deze uitkering is bedoeld om de millenniumwisseling een extra feestelijk tintje te geven en de introductie van de euro in te luiden, zo zegt een woordvoerder van het pensioenfonds, dat met zo'n 300 miljard gulden het grootste in Nederland is.

De uitkering kan ABP bruto 200 miljoen gulden kosten. De uitkering gaat naar in totaal 540.000 mensen met een oudersdoms-, nabestaanden-, invaliditeits- of wezenpensioen.

,,Wij hebben de middelen voor een gebaar als dit'', aldus de ABP-woordvoerder. Hij trekt een vergelijking met een eindejaarsuitkering die werkgevers aan hun personeel geven.

De woordvoerder ontkent dat de uitkering te maken heeft met een oproep eerder dit jaar van de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen (NBP), die de pensioenfondswereld heeft gevraagd om een eenmalige solidariteitsbijdrage van 2.000 gulden voor gepensioneerden wegens de uitstekende rendementen die de pensioenfondsen de afgelopen jaren hebben behaald op hun beleggingen van inmiddels 850 miljard gulden.