Aankoop Ahold in New York ketst af

Supermarktconcern Ahold heeft de overname van het Amerikaanse Pathmark voor 3,5 miljard gulden afgeblazen. Volgens Ahold kon er geen overeenstemming worden bereikt met de Amerikaanse mededingingsautoriteit FTC, die zich ,,sterk verzet'' zou hebben.

De mislukking is een forse tegenvaller voor Ahold, dat een agressieve groeistrategie heeft die sterk afhankelijk is van overnames. Vooral ook omdat bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven kortgeleden nog optimistisch was over de onderhandelingen met de FTC.

Analisten zeggen dat het nu moeilijk wordt voor Ahold om nieuwe overnamekandidaten te vinden aan de oostkust van de Verenigde Staten, waar het al de grootste supermarktketen is met een omzet van ongeveer 40 miljard gulden. Ahold zegt zelf dat het concern nog wel degelijk kan uitbreiden in de VS. Het concern heeft drie ketens op het oog in gebieden waar Ahold nu nog niet actief is. Pathmark reageerde verontwaardigd. Topman Jim Donald van Pathmark is ,,zeer teleurgesteld'' over Aholds ,,plotselinge besluit'' om de overnameprocedure te beëindigen. Pathmark houdt ,,Ahold verantwoordelijk voor de gevolgen van zijn besluit''.

De winkels van Pathmark rond de stad New York overlappen met winkels van Ahold-ketens. Ahold zou bereid zijn geweest tientallen winkels weer af te stoten, maar kon daarvoor geen koper vinden die goedkeuring kreeg van de FTC.

ACHTERGROND:11