Zware verliezen Russen in Grozny

Bij de eerste grote veldslag in de Tsjetsjeense oorlog heeft het Russische leger gisteravond zware verliezen geleden. Verslaggevers in Grozny telden ruim honderd lijken. Moskou is woedend over de berichtgeving.

Moskou ontkent dat er ook maar één soldaat is gesneuveld en heeft een ware informatieoorlog ontketend. Maarschalk Igor Sergejev, minister van Defensie, noemt de berichten, gemeld door de persbureaus Reuters en AP, een ,,provocatie'' van ,,leugens en desinformatie''. Er is géén pantsercolonne Grozny binnengetrokken, aldus de maarschalk, dus kan die ook niet in een hinderlaag zijn gelopen.

AP-journalist Roeslan Moesajev zag echter zeven geblakerde tanks en acht pantserwagens op het Minoetka-plein, drie kilometer van het centrum van Grozny. Hij telde 115 verminkte en halfverkoolde lijken van Russen.

Ook Maria Eismont van Reuters was getuige van dit voor de Russen uiterst pijnlijke en ontijdige bloedbad, dat het schrikbeeld van de rampzalig verlopen eerste Tsjetsjeense oorlog (1994-1996) in herinnering brengt – en dat vlak voor de Doema-verkiezingen van zondag, die de Kremlin-gezinde partijen, terend op de tot dusver geboekte oorlogssuccessen, met glans leken te gaan winnen.

De inlichtingendienst FSB beweert dan ook dat Reuters en AP worden gebruikt door Westerse spionagediensten. FSB-woordvoerder Aleksandr Zdanovitsj bestempelt de ooggetuigeverslagen als ,,een aanval op de Russische regering''.

Op de Russische televisie zei hij dat het Westen dit ,,vervalste bericht'' de wereld in slingert om de Doema-verkiezingen te beïnvloeden.

Ook generaal Manilov, adjunct-stafchef van het Russische leger, heeft het verlies van de pantsercolonne ontkend. Slechts één Russische bron, het Agentschap voor Militaire Informatie AVN, gaf vanmorgen toe dat ,,een vijftigtal'' soldaten was omgekomen toen een verkenningseenheid van vijftien gepantserde voertuigen bij het Minoetka-plein door naar schatting 1.500 Tsjetsjeense rebellen werd aangevallen. AVN trok dit bericht later weer in.

Alles wijst erop dat Moskou de tegenslag verborgen wil houden, in ieder geval tot na de Doema-verkiezingen. FSB-woordvoerder Zdanovitsj haalde uit naar de verslaggevers van AP en Reuters als huurlingen van de Tsjetsjeense terroristen. ,,Het zijn vaak Tsjetsjenen'', zei hij. ,,Het kan ook zijn dat ze met een kalasjnikov in de rug zijn gedwongen dit op te schrijven.''

Aan het begin van de middag leken de autoriteiten de informatieoorlog echter te verliezen. Volgens waarnemers zei generaal Manilov gisteren dat de val van Grozny ,,een kwestie van dagen'' was. Zij vermoeden dat de legerleiding de Tsjetsjeense hoofdstad ,,als verkiezingscadeau'' aan het Kremlin had willen presenteren, maar dat zij daarbij haar hand heeft overspeeld.