Winst Maxeres lager na verkoop dochters

Maxeres, het moederbedrijf van de meelfabrieken Meneba en de broodfabrieken Quality Bakers, heeft de winst het afgelopen jaar zien dalen. Dat komt volgens het jaarverslag door de verkoop van de agrarische activiteiten. De overgebleven dochters toonden een wisselend beeld: het resultaat bij de meelbedrijven was lager, dat bij de broodfabrieken hoger.

Het nettoresultaat voor bijzondere posten daalde van 22,6 miljoen gulden vorig boekjaar naar 15,2 miljoen in het op 30 juni afgesloten boekjaar 1998/1999. Door een bijzondere bate van 15 miljoen gulden is het verschil in nettowinst nog groter. De omzet nam af van 1,49 miljard naar 1,16 miljard gulden.

Als de gevolgen van de verkoop van diervoederfabriek Koudijs-Wouda, eiverwerkend bedrijf Enthoven en het 50-procents-belang in Plukon uit de cijfers worden gelicht, is de nettowinst juist gestegen, met één miljoen gulden tot 15,2 miljoen. De directie voorziet dit jaar verbetering van het bedrijfsresultaat.

Quality Bakers is vorig jaar uitgebreid met de aankoop van Erkens Bakkerijen. Dit bedrijfsonderdeel, dat vooral levert aan supermarkten, is bezig met een reorganisatie, die onder meer in Limburg banen kost. De broodpoot investeert in productielijnen voor het steeds populairdere afbakbrood, dat in de supermarkt of in de keuken van de consument nog in de oven moet. De meeldochters hadden het moeilijker. Door het slechte weer vorig jaar in Europa moest tarwe worden geïmporteerd uit Noord-Amerika. Bovendien stond de export van meel vanuit Europa onder druk. (ANP)