VS doen mee in antidopingbureau

De Amerikaanse overheid gaat participeren in het antidopingbureau WADA dat onlangs is opgericht door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Dit was gisteren de uitkomst van een gesprek in Washington tussen generaal Barry McCaffrey, de drugsbestrijder van het Witte Huis, en IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch. Het stichtingsbestuur van WADA, met daarin ook de Nederlander Hein Verbruggen, komt op 13 januari bijeen. McCaffrey zal dan persoonlijk zijn opwachting maken. Gisteren maakte hij bekend dat de VS ruim zes miljoen gulden steken in een eigen nationaal antidopingbureau.

Met de deelname van de VS lijkt de laatste hindernis voor WADA te zijn genomen. Eerder verklaarde de Europese Unie zich bereid enkele plaatsen in het stichtingsbestuur van 32 personen in te nemen. In de overeenkomst met de Amerikaanse overheid is opgenomen dat de onderzoeken naar doping zich niet zullen beperken tot topsporters maar dat ook artsen en trainers, die zich te buiten gaan manipulaties, hard worden aangepakt. Daarvoor is wereldomvattende wetgeving inzake drugs en doping noodzakelijk. (SID)