VN-mandaat voor Cyprus verlengd

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren het mandaat van de VN-vredesmacht in Cyprus met zes maanden verlengd. De macht is sinds 1964 op het verdeelde eiland gestationeerd. De resolutie was ongebruikelijk kort: bijna alle elementen waartegen de Grieks-Cyprische en Turks-Cyprische leiders bezwaar maakten, waren geschrapt. Zo werd geen melding gemaakt van het internationaal gesteunde vredesplan op basis van een `bicommunautaire en bizonale federatie', waartegen de Turks-Cyprische leider Denktas zich fel verzet. Doel was de indirecte onderhandelingen tussen Grieks- en Turks-Cyprioten niet in gevaar te brengen. Deze besprekingen moeten leiden tot directe onderhandelingen over de toekomst van Cyprus. De gevoeligheden over en weer zijn ook toegenomen door de kandidatuur van Cyprus voor toetreding tot de Europese Unie. (AFP, AP)