Selectie Theater

Fantastic Voyage

Gnivende hommage aan de pioniers van de speciale effecten, in een verbazende slapstick-voorstelling van Gavin Robertson en Andy Taylor. 17 t/m 23 dec Amsterdam Bellevue.

Muf

Don Duyns schreef en regisseerde een po√ętische tekst over twee oudere jongeren die naar vroeger verlangen en naar een nieuw leven op een verre planeet. Een kleine maar fijne voorstelling, met krachtige performances van Christine van Stralen en Harm van Geel. 20 dec Venlo De Garage, 21 dec Heerlen Schouwburg.

Reigen

Cynische komedie van Arthur Schnitzler in tien dialogen. Die heten: De soldaat en de hoer, De soldaat en het kamermeisje, Het kamermeisje en de jonge meneer - en ga zo maar door. In de regie van Dirk Tanghe spelen Marie-Louise Stheins en Peter De Graef alle paartjes. Ze gaan op en af via een lopende band en ze praten met elektronisch vervormde stemmen. Stripfiguurtjes zijn het - die toch ontroeren. Want wat moeten ze liegen en bedriegen en vleien en dreigen voor een miezerig beetje genot. 17 dec Veenendaal De Lampegiet, 21 dec Alkmaar De Vest, 22 dec Hoorn Het Park, 23 dec Zwolle Odeon.

Mannen Op De Maan

Hardhandige typeringen en gewiekste omdraaiingen door het cabaret-duo Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. 17 dec Kampen Stadsgehoorzaal, 20 dec Amstelveen Schouwburg.

De Onverwachte Man

Jules Croiset en Linda van Dyck spelen Yasmina Reza's spannende spel over twee mensen in een trein die niet (of tenslotte toch?) met elkaar praten. 17 dec Tilburg Schouwburg, 18 dec Wassenaar Warenar.

Trui

Adembenemend absurdisme door Hans Teeuwen, de cabaretsensatie van de jaren negentig. 17, 18 dec Hoorn Het Park, 21 dec Leiden Schouwburg, 22 dec Vlaardingen Stadsgehoorzaal, 23 dec Kampen Stadsgehoorzaal.

En verder

De twintigste eeuw in duo's Rik Hoogendoorn en Bruun Kuijt, alias Echte Mannen, spelen een satirisch en snel gemonteerd geschiedenisverhaal. 17 dec Culemborg De Fransche School, 18 dec Leiden K&O, 23 dec Naaldwijk De Naald; Company Cabareteske grotestads-ironie in musical van Stephen Sondheim, in een heldere, strakke versie van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. 18 dec Orpheus Apeldoorn; 23 dec Luxor Rotterdam; Voorwaarts En Niet Vergeten Jenny Arean solo, met oud en nieuw repertoire, vrolijke verhalen en op volle sterkte. 17 dec Hilversum Gooiland; 18 dec Gouda Schouwburg.