Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Nova. Reportage over de Solovetski-eilanden in de Witte Zee waar in de jaren twintig door de communisten onwelgevallige activisten, intellectuelen en gewone burgers naar toe werden verbannen. Tussen 1919 en 1953 zouden in die kampen – wat later de Goelag-archipel is gaan heten – miljoenen mensen zijn omgebracht. Ned.3, 22.34-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Two way traffic. Voor de meeste dieren betekent een verhuizing uit een dierentuin een grote onderneming. Tijdens het transport is het belangrijk dat de dieren rustig blijven en niet in paniek raken. Vaak gaat een verzorger mee om de dieren te begeleiden. NGC, 20.30-21.00u.

Histories: Een eeuw vijf littekens. Zo'n duizend jaar geleden werd op een drassig eilandje in de Zenne `Bruocsella' gesticht, de nederzetting in het moeras. Brussel is nu een wereldstad, de enige in België. Canvas, 20.55-21.45ru.

Ray Mears's extreme survival. Laatste deel van een serie waarin overlevingsdeskundige Mears Arnhem Land in het noorden van Australië verkent waar het wemelt van krokodillen, giftige spinnen en dodelijke slangen. BBC2, 21.00-21.30u.

Shadow of the assassin. Over wat voor soort mensen huurmoordenaars zijn en hoe zij in de kraag kunnen worden gegrepen. Discovery, 21.00-23.00u.

Antenne. Steeds meer mensen wonen permanent in een recreatiewoning, wat officieel verboden is. De gemeente Harderwijk wil nu de bewoners van een recreatieoord uit hun huis zetten. Maar de bewoners vechten terug. TV2, 21.39-22.04u.

Dossier alarm. Verslag uit het Rotterdamse St. Clara-ziekenhuis waar verpleegkundigen tijdens hun dienst worden gevolgd in hun pogingen een ernstig gewond verkeerslachtoffer te redden. Verder het optreden van de milieupolitie na illegaal storten van afval en de taken van de rivierpolitie in Rotterdam. SBS6, 22.00-22.30u.

RTL Dossier: Homo-ouders. BBC-documentaire over een lesbisch gezin waarin door een anonieme sperma-donor verwekt kind wordt opgevoed. RTL4, 22.00-23.00u.

Oog in oog. Reportage over het experiment van de vrouwengevangenis in Breda die negen vrouwen in een woonhuis opgesloten hebben om ze voor te bereiden op de terugkeer in de maatschappij. Het tweede onderwerp gaat over de boycot van het Nederlandse levenslied. De smartlap is op Radio 2 en televisie niet meer te horen. Dit tot groot ongenoegen van de zangers en zangeressen. Net5, 22.55-23.40u.

Kloosters: oude gebruiken. In deze aflevering gaat het om de strijd tussen het goede en het kwade. Kwaad en goed wordt in verschillende gedaantes weergeven: Monsters op koorbanken, duivels in glasramen, waterspuwers en madonna's, engelen en heiligen. Canvas, 23.20-23.45u.

Kwintessens. In deze uitzending vertellen de twee jonge onderzoekers Marieta Braks en Jocelijn Meijerink (van de vakgroep entomologie van de landbouwuniversiteit Wageningen) over het gedrag van de mug. Hun onderzoek richt zich op het isoleren van geurstoffen uit menselijk zweet, die het muggengedrag bepalen. TV2, 23.35-24.00u.

PRAATPROGRAMMA

Gemeenschap & goederen. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.20-20.50u.

Man/vrouw. Gesprek met deskundigen en borderliners over hun persoonlijkheidsstoornis. Ze zijn zwart-wit in hun opvattingen. Het ene moment dringen ze zich enorm op en plotseling lijken ze helemaal af te haken. Het is alles of niets. TV2, 21.02-21.39u.

AMUSEMENT

Twee voor twaalf. Nieuwe reeks van deze kennisquiz gepresenteerd door Astrid Joosten. Ned.3, 21.20-22.00u.

KUNST

Eerste druk met Midas. Nieuw boekenprogramma van Midas Dekkers waarvan Roelof van Gelder gisteren in zijn TV-vooraf ,,meer boek, minder Midas'' zou wensen. Ned.3, 20.50-21.20u.

MUZIEK

2 op 1. Herhaling van de muziekspecial met Kenny Rogers. Er wordt een overzicht gegeven van zijn werk door de jaren heen met o.a. zijn grootste hit Islands in the stream uit 1983 en een duet met Dolly Parton. Ned.1, 0.57-1.56u.

FILM

The People vs. Larry Flynt (Milos Forman, 1996, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 20.30-22.55u., met reclame.

A Child is Waiting (John Cassavetes, 1962, VS). Degelijke film van de twee jaar eerder met het overrompelende Shadows gedebuteerde Cassavetes. Zijn muze Gena Rowlands speelt een lerares die er onorthodoxe pedagogische ideeën op na houdt over de moeilijk opvoedbare leerlingen die zij onder haar hoede heeft. ARD, 1.05-2.45u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Speechless (Ron Underwood, 1994, VS). Romantische komedie van regisseur van Tremors en City Slickers werd in Nederland niet in de bioscoop uitgebracht. Geena Davis en Michael Keaton zijn politieke opponenten, maar Cupido heeft in hun liefdesleven anders voorzien. Met een bijrolletje voor Christopher – Superman – Reeve. ZDF, 0.00-1.35u., nagesynchroniseerd.

So Long at the Fair (Terence Fisher en Anthony Darnborough, 1950, GB). Jean Simmons en Dirk Bogarde in ingetogen drama over vrouw die tijdens de wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs op zoek is naar haar broer. Morgen, BBC 2, 14.55-16.20u.

Russkies (Rick Rosenthal, 1987, VS). Norman Jewison regisseerde twintig jaar eerder het acteerdebuut van Alan Arkin in een maffe komedie over de bemanning van een Russische onderzeeboot die aan de kust van Nieuw-Engeland strandt. Remake van The Russians are coming! The Russians are Coming! was nauwelijks leuker en viel alleen op door twee telgen van de acterende familie Phoenix (Leaf en Summer) in de cast. Morgen, ZDF, 14.25-16.00u.