Selectie Films

Ça commence aujourd'hui

Lyrisch en boos pamflet van Bertrand Tavernier bewijst eer aan idealistische leerkrachten op een kleuterschool in een van god vergeten Noord-Franse mijnstreek. Tegen de klippen van bureaucratie en kinderverwaarlozing op blijft een onderwijzer (Philippe Torreton) strijden om zijn kinderen aan een beter bestaan te helpen. De authentieke inhoud kreeg een geraffineerde vormgeving. Amsterdam: Kriterion/Studio K.

Celebrity

Door de Woody Allen-imitatie van Kenneth Branagh als nerveus, gemankeerd romanschrijver en journalist die in een premature midlife crisis zijn vrouw verlaat, is dit niet Allens beste film. Toch wordt Amerika's toenemende, ziekelijke obsessie met roem geestig in kaart gebracht, waarbij aandoenlijk aanstellerig gedrag vooral in de entourage te zien is, op de bekende premières, openingen en etentjes. Amsterdam: Cinecenter. Leiden: Kijkhuis Leiden. Nijmegen: Cinemariënburg. Utrecht: City/Movies.

Les Convoyeurs Attendent

Belgisch debuut van Benoît Mariage reconstrueert zonder commentaar, maar met gevoel voor zwarte humor de pogingen van inwoners van een voorstad van Charleroi om het hoofd boven water te houden en trots op zichzelf te blijven: duivenhouders, majorettes, een Elvis-imitator en een wanhopige poging om het Guinness Book of Records te halen.

Do not disturb

De zesde en beste productie van Dick Maas is een Engelstalige actiefilm met een Hitchcock-intrige: jeugdige Amerikaanse toeriste doolt als buitenstaander door gevaarlijk gebied, namelijk het stripachtig perverse labyrint van Amsterdam. Adembenemende achtervolgingen, maar ook zwarte humor, elegante camerabewegingen en onberispelijke acteurs. Amsterdam: City.

En verder

After Life Deventer: Filmhuis De Keizer. Groningen: Poelestraat; Analyze This Amsterdam: Tuschinski. Waalwijk: De Leest. Zandvoort: Cinema Circus; Deconstructing Harry Middelburg: Cinema Middelburg. Zwolle: Het Fraterhuis; Eyes Wide Shut Amsterdam: The Movies. Bergen op Zoom: Cinemactueel. Roosendaal: City. Veenendaal: Hofplein; Festen Amsterdam: The Movies. Deventer: Filmhuis De Keizer. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Cinemariënburg. Utrecht: 't Hoogt; Golden Earring: don't stop the show Dordrecht: Filmhuis Cinode. Haarlem: Filmschuur. Nijmegen: Cinemariënburg; Happiness Amersfoort: De Lieve Vrouw. Amsterdam: Desmet. Groningen: Poelestraat. Stadskanaal: Smoky. Utrecht: Springhaver; Hideous Kinky Maastricht: Lumière; La vie rêvée des Anges Emmeloord: 't Voorhuys; The Making of a New Empire Delft: Filmhuis Lumen; The Opposite of Sex Amersfoort: De Lieve Vrouw. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Utrecht: Springhaver; Shakespeare In Love Haarlem: Cinema Palace; Tu Ridi Amsterdam: Desmet.