PSV is Ajax op alle fronten ver vooruit

De stand op de ranglijst gaf nog aanleiding voor enige twijfel, maar in de onderlinge confrontatie werd gisteravond duidelijk hoe de krachtsverhoudingen tussen Ajax en PSV werkelijk zijn. Op ondubbelzinnige wijze (1-3) liet PSV zien momenteel over kwalitatief aanzienlijke betere spelers te beschikken dan de rivaal uit Amsterdam.

Na een serie nederlagen in een korte periode tegen Roda JC, Hapoel, Mallorca (2x) en RKC ging Ajax tegen PSV opnieuw met de billen bloot. De neerwaartse spiraal lijkt niet te stoppen, maar trainer Jan Wouters staat niet ter discussie. Althans dat beweert algemeen directeur Frank Kales. ,,Ik durf te voorspellen dat Wouters ook na de winterstop nog hoofdtrainer van Ajax is'', verklaarde Kales gisteravond.

,,Het zou de makkelijkste oplossing zijn om nu de trainer te ontslaan. We moeten het herstel op een andere manier bereiken. Bijvoorbeeld door de spelers op medisch en conditioneel gebied te verbeteren. Natuurlijk wordt er intern gediscussieerd over hoe het beter kan. We kijken zeer kritisch tegen deze ontwikkeling aan. Maar het gaat te ver om de schuld in de schoenen van één man te schuiven.''

Terwijl Kales deze woorden sprak probeerden supporters door te dringen tot de trainer, spelers en bestuur om verhaal te halen. De politie moest ingrijpen, tien fans van Ajax werden gearresteerd. Tijdens de wedstrijd klonken op de tribune spreekkoren met teksten als `Wouters rot op' en `kankerbestuur'. Het protest was niet massaal. Het merendeel van de aanhang verliet als een stil protest al ver voor het einde het stadion.

Niet alleen de spelers en trainer van PSV (Gerets: ,,De eerste helft van vanavond, waarin wij een 2-0-voorsprong namen, was de gaafste in mijn loopbaan als trainer'') triomfeerden. Ook de beleidsbepalers van de Eindhovense club hebben met een meer dan voldaan gevoel kunnen zien hoe Ajax werd vernederd. Opnieuw werd bevestigd dat PSV de afgelopen jaren zijn selectie beter en evenwichtiger heeft samengesteld dan Ajax. Terwijl voorzitter Van Raaij en manager Arnesen investeerden in Nederlands talent én een trainer die zijn proeve van bekwaamheid al had afgelegd, werkte Ajax aan de wederopbouw met een onervaren trainer en sterren van weleer.

PSV won de slag misschien al veel eerder van Ajax. Niet op het veld, maar op de transfermarkt. PSV kaapte jonge talenten als Bruggink, Van Bommel en Addo weg voor de neus van Ajax. Volgend seizoen wordt John de Jong van FC Utrecht, voor wie Ajax ook belangstelling had, toegevoegd aan de selectie. PSV toonde zijn slagvaardigheid door spelers in een vroeg stadium in te palmen.

Directeur Kales erkent dat Ajax te zelfverzekerd is geweest. ,,Wij hebben iets te vaak een houding aangenomen dat een voetballer blij moet zijn als Ajax hem vraagt. Met Danny Blind als directeur spelersbeleid doen we het nu anders. Wanneer we een topper tegenkomen die we absoluut willen hebben, rijden we er desnoods met een bus naartoe. Geld is in zo'n geval geen issue meer.''

Kales sluit niet uit dat Ajax zich in de winterstop zal versterken. De ploeg mist vooral een centrale verdediger die een behoorlijke opbouw kan verzorgen. ,,Het moet niet een of andere klojo zijn omdat we nu toevallig drie competitienederlagen hebben geleden'', vindt Kales. ,,Blind, Mühren, Steen Olsen (in Scandinavië, red.) en Pronk scouten zich het rambam om geschikte spelers voor Ajax te vinden. Graag zou ik aan de scouting nog Marco van Basten toevoegen. Ex-Ajacieden met zijn reputatie kunnen spelers overreden bij Ajax te komen voetballen.''

Deze week vertelde Van Basten op televisie dat hij Ajax nauwelijks volgt. ,,Want het schijnt dat de ploeg niet erg spraakmakend meer voetbalt'', zei hij. Tegen PSV was armoe troef. Wouters kon nu geen blessures als excuus opvoeren. Want ook PSV miste spelers, zoals Faber, Heintze en Nilis. Kales: ,,Toch zijn wij zwaarder gestraft de afgelopen maanden.''

Het centrale verdedigingsduo van Ajax, Winter en Verlaat, was kansloos bij de doelpunten van Van Nistelrooy. De negentienjarige Roemeen Chivu gaf als linksback Rommedahl veel ruimte. Daardoor ontstond ook het eerste doelpunt van PSV, toen Bruggink met een pass de Deen de diepte instuurde. ,,Een inschattingsfout'', vond Wouters. ,,Maar ik wilde juist niet dat Chivu te dicht op zijn tegenstander stond want dan zou hij bij elke dieptepass op snelheid worden geklopt. Verder heeft hij weinig problemen gekend.''

Op het middenveld koos Wouters voor Reuser als vervanger van de geblesseerde Witschge. Tegen Mallorca speelde De Cler uit tactische overwegingen nog linkshalf. Reuser kon nu bewijzen dat hij ten onrechte niet speelt. Maar hij dwong niets af en werd weggespeeld door Van der Doelen.

In de defensie permitteerde Gerets zich een tactisch zet door linkerspits Bouma op de positie te zetten van de geblesseerde linksback Heintze. Het was de PSV-trainer bekend dat Laudrup, de rechterspits van Ajax, nooit meeverdedigt. Daardoor kon Bouma vaak gevaarlijk opkomen. In de rug gesteund door Vogel. Tandenknarsend moest Wouters beamen dat de Zwitser hooguit een halve keer balverlies had geleden. ,,En mijn spelers misschien wel twintig keer. Daarin zat ook het verschil.''

    • Erik Oudshoorn