Peper wil `rust' bij EK

Minister Peper (Binnenlandse Zaken) wil het Europees kampioenschap voetbal, dat komende zomer in Nederland en België wordt gehouden, flankeren met `rust en oplettendheid'. ,,Het moet vooral oranje worden en een beetje blauw als dat nodig is'', zei Peper gisteren bij overleg over Euro 2000 in de Tweede Kamer. Peper voelt niets voor `een opeenstapeling van maatregelen' waar verschillende fracties om vragen. Minister Korthals (Justitie) is het met Peper eens.

Peper stelde dat de bevoegdheden van de korpsbeheerders ronduit goed zijn geregeld, terwijl de woordvoerders Middel (PvdA) en Atsma (CDA) juist menen dat die volstrekt tekort schieten. PvdA en CDA willen dat de politie bevoegdheden krijgt om te infiltreren in groepen hooligans en mobiele telefoons moet kunnen afluisteren. Bovendien moeten groepen potentiële ordeverstoorders langdurig kunnen worden geobserveerd. Daarvoor zou de wet moeten worden gewijzigd.

Korthals wees er op dat die werkwijzen uitsluitend zijn geoorloofd bij de verdenking van het plegen van een delict waarvoor een celstraf van acht jaar geldt. Hij komt PvdA en CDA wel tegemoet bij het verzoek relschoppers met een stadionverbod zich voor een wedstrijd te laten melden bij de politie. Doen ze dat niet, dan kunnen ze in de cel belanden. Een Kamerdelegatie toonde zich vorige maand in Marseille al enthousiast over die aanpak.

In tegenstelling tot Peper – ,,we hebben het al druk genoeg'' – voelt staatssecretaris Vliegenthart (VWS) wel voor een (door Atsma gevraagde) brede actie tegen beledigende spreekkoren in stadions. Ze wil over het voorstel praten in het overleg met de Stichting Sport, Tolerantie en Fairplay. Peper wees er op dat acties tegen spreekkoren weinig kans maken bij een `veeltalig evenement' als het EK.