Oud-topman BMW gaat VW versterken

Bernd Pischetsrieder, voormalig topman van de Duitse autofabrikant BMW, treedt in dienst van Volkswagen. Dit is gisteren door VW-topman Ferdinand Piëch in Wolfsburg bekendgemaakt. De overstap van Pischetsrieder naar VW is opmerkelijk omdat hij in zijn tijd bij BMW in een bittere strijd was verwikkeld met VW over een overname van de Britse autofabrikant Rolls Royce. VW won die strijd aanvankelijk, maar vanaf het jaar 2003 gaat Rolls Royce toch naar BMW, dat met Vickers al onder de naam Rolls Royce vliegtuigmotoren maakt.

Pischetsrieder werd met zijn mede-bestuurslid Wolfgang Reitzle bij BMW op straat gezet omdat het duo geen adequate oplossing wist te bedenken voor de zich al jaren voortslepende miljardenverliezen bij de Engelse dochter Rover. Reitzle is inmiddels overgestapt naar de raad van bestuur van Ford, waar hij de scepter zwaait over de duurdere Ford-modellen als Mercury, Volvo en Jaguar.

De overstap van Pischetsrieder naar BMW leidde gisteren al tot speculaties dat hij is voorbestemd bestuursvoorzitter Ferdinand Piëch over enkele jaren op te volgen bij VW.

VW volstond met de opmerking dat Pischetsrieder voorlopig de leiding krijgt over de Spaanse dochter Seat.

Tevens werd bekend dat Volkswagen in Europa drie mogelijke partners op het oog heeft. Namen heeft VW-topman Ferdinand Piëch tegenover het weekblad Stern niet genoemd. Ook liet hij in het midden of hij samenwerking, fusies of overnames beoogde.

Door de overstap van Pischetsrieder naar Volkswagen zijn echter ook de geruchten weer toegenomen over een fusie tussen Volkswagen en BMW. Hoewel BMW, dat nog grotendeels een familiebedrijf is, ook recent nog heeft aangegeven dat het zelfstandig wil blijven.