Mos Def

Naast de sample is er het citaat. Op de debuut-cd van de Amerikaanse rapper Mos Def staat een nagespeeld fragment van Under The Bridge van The Red Hot Chili Peppers, al zijn de elementen in het liedje niet te herkennen. Het geeft aan hoe eclectisch Mos Def op Black On Both Sides te werk gaat met samples uit het rijke soul-verleden, citaten uit hedendaagse rockballads en jingle-achtige deuntjes. Dat doen Will Smith en Puff Daddy ook, maar Mod Def doet het subtieler en doeltreffender. Het fragment uit Aretha Franklins One Step (in zijn Ms. Fat Booty) is een kunststukje op zich. Hij laat haar zich herhalen, haperen, en naar adem happen tot het origineel is vergeten.

Mos Def (ook te horen op de Scritti Politti-cd Anomie & Bonhomie) is een ontdekking van het Rawkus-label dat al meer eigenzinnige rap heeft uitgebracht. De nummers op deze cd hebben een bijna kaal geluid, maar Mos Def houdt met rare effecten – ritmische boeren en oprispingen – en gemoedelijke spreekzang de stemming erin. Gitaren scratchen, alarmbellen rinkelen en in de chaos houdt Mos het hoofd koel.

Mos Def. Black On Both Sides (Rawkus P2-50141).

    • Hester Carvalho