Levenslang voor Serviër in München

Een Bosnische Serviër is gisteren door een rechtbank in München tot levenslang veroordeeld wegens genocide en oorlogsmisdaden in Bosnië in 1992.

Volgens de rechtbank heeft Djuradj Kušljic op 25 juni 1992 als politiecommandant de moslims van Vrbancji, ten zuiden van Banja Luka, laten deporteren. Hij heeft daarbij zelf zes moslims vermoord en deelgenomen aan de executie van een aantal anderen. Volgens de rechtbank heeft Kušljic, met zijn medestrijders, ,,een voorheen vredige plattelandsregio in de hel gedompeld'', ten koste van de levens van vrouwen en kinderen.

Kušljic (44) woonde voor de Bosnische oorlog in Duitsland. In 1992 trok hij naar Bosnië om als politiecommandant deel te nemen aan de strijd en de etnische zuiveringen. Een jaar later keerde hij als ,,vluchteling'' naar Duitsland terug. De Bosnische regering kwam hem in 1998 op het spoor en vroeg de Duitse autoriteiten om zijn aanhouding. Om zijn uitlevering heeft Bosnië nooit gevraagd. Na overleg met het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in Den Haag besloten de Duitse autorteiten hem zelf te berechten omdat de man in Duitsland woont. (AFP)