Leakey: `Kenia heeft IMF-fondsen nodig'

Kenia heeft een enorme behoefte aan geld om de corruptie binnen de overheid te bestrijden. Dat heeft Richard Leakey, de paleontoloog die sinds juli een topfuncionaris is in de Keniaanse regering, gisteren gezegd aan de vooravond van een vergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over leningen aan het Oost-Afrikaanse land. Leakey, die de taak heeft om de publieke sector te aan te pakken, zei dat hij is begonnen met hervormingen ,,om de cultuur van corruptie en inefficiëntie te veranderen'' maar dat hij daarin belemmerd wordt door gebrek aan geld. Doel is om 30 procent, ofwel 60.000 tot 70.000 overheidsbanen te schrappen en de salarissen voor goede ambtenaren te verhogen. Morgen beslist het IMF of het een in 1997 opgeschorte lening van 220 miljoen dollar (480 miljoen gulden) aan Kenia hervat. (AP)