Larry Flynt

Nadat de eerste tien minuten een aantal figuranten wat obligaat buikdansen ten beste hebben gegeven, ontwikkelt The People vs. Larry Flynt zich tot een aardige, interessante en klassiek sentimentele film met een hartbrekend slot. Larry Flynt is wereldberoemd geworden in Amerika door zijn seksblad Hustler waarin alle Eva's hun vijgeblad moeten uittrekken voor ze op de foto kunnen. Hugh Heffner had het met zijn Playboy veel decenter aangepakt. Flynt voltooide de laatste fase in de revolutie, wat hem in botsing bracht met de Moral Majority. Er komt een proces tussen de hoofdredacteur en een beruchte aanvoerder van deze stroming, de dominee Jerry Falwell. Het wordt uitgevochten tot voor het Supreme Court, waar opperrechter Rehnquist, aartsconservatief, benoemd door Reagan, Flynt toch gelijk geeft. Een daarmee is het hoogste goed, de vrijheid van meningsuiting, gered. Triomf. Met de oprichter van de Hustler loopt het op twee manieren minder goed af. Dat hoort tot de verrassingen van de film.

De vraag die in deze film impliciet en met zoveel woorden wordt gesteld is: mag een smaak tot wet worden verheven? Nee. Dan is de volgende vraag: hoe slecht kunnen we ons een smaak voorstellen? Daarop wordt geen antwoord gegeven. In vergelijking met de softe versie van Heffner, specialiseert Flynt zich in een neanderthalporno. Hij is ervan overtuigd dat degenen die zich in het openbaar tot de hoogst beschaafden rekenen, in het geniep tot zijn klanten horen. Maar voorbeelden van zijn genre krijgen we niet te zien. De reden daarvan is dat anders de film niet door de keuring zou zijn gekomen. Dit bij voorbaat gecensureerde verhaal bevat dus een principiële inconsequentie waarmee ik het, als ik Flynt was, niet eens zou zijn. Deze voorvechter van de totale vrijheid, de Voltaire van de Amerikaanse seks, verschijnt hier als een soms komische, soms genadeloos autoritaire querulant en bij tijd en wijle ook als een zielig jongetje. Dit verhaal eindigt in 1994, als hij al de eigenaar van 28 bloeiende tijdschriften is. Vier jaar later toen het Lewinsky-schandaal zijn hoogtepunt naderde, loofde hij een miljoen dollar uit voor degenen die Bill Clintons aanklagers als overspelige fatsoensrakkers zouden ontmaskeren. Speaker of the House Livingston trad af. Het gelijk van Flynt valt soms niet te ontkennen.

We zouden het bijna vergeten, maar al lang voor Larry van zich deed spreken, hebben we in Nederland onze eigen kampioen gehad: Joop Wilhelmus, oprichter van het blad Chick. Wie maakt een film over hem?

The People vs Larry Flint (M. Forman, VS'94), Net5, 20.30-22.55u.