Koninklijke grote trekker op beurs

Koninklijke Olie was vanmorgen opnieuw de grote trekker op de beurs van Amsterdam. Mede dankzij de stijging van het aandeel-Koninklijke noteerde de AEX-index vanmiddag 3,47 punten hoger op 625,63 punten.

Koninklijke/Shell Groep had gisteren een analistenbijeenkomst in Londen en daarvan profiteerde het aandeel, dat de laatste tijd wat in de versukkeling is geraakt, vanmorgen nog steeds van.

Niet alleen wordt een inkoop van eigen aandelen serieus bekeken, de oliegigant snijdt ook dieper in de kosten dan eerder voorzien. De koersstijging van gisteren werd vanmorghen voortgezet met een winst van bijna 4 procent op 62,57 euro.

De AEX kreeg daarvan een stevige impuls, doordat Koninklijke Olie het zwaargewicht is in de index. Na een veelbelovend begin zakte de Amsterdamse effectenbeurs in de loop van de morgen toch weer iets terug. Het Damrak zat dicht bij een nieuw slotrecord, maar het zal er om spannen, aldus een handelaar. ,,Ik verwacht niet veel opwinding, niet naar beneden en niet naar boven'', relativeerde een collega.

De recordcyclus van de laatste weken werd gisteren ruw onderbroken. Dat kwam vooral door de technologiefondsen die flink terugvielen na een lange periode van behoorlijke koersstijgingen. Beleggers pakten de winst.

Vandaag was er in het eerste uur van de handel sprake van duidelijk herstel onder de technologiefondsen. Dat was te danken aan het hogere slot van Nasdaq in New York, waar veel technologiefondsen zijn genoteerd en waar onder Microsoft en Intel goed nieuws brachten.

Vooral ASM Lithograpy maakte een behoorlijke sprong van bijna 4 euro. Maar tegen de middag verdampte die winst enigszins. Niettemin was de beurslieveling nog altijd goed voor zo'n 3 euro extra op 94,00 euro.

Nagenoeg dezelfde beweging liet UPC zien. Het kabelbedrijf leverde iets meer dan de helft in van de de aanvankelijke winst om een plus te scoren van 1,20 euro op 105,20 euro. Getronics echter, vlak na opening ruim 1 euro hoger, zakte terug om een verlies te boeken van een paar eurodubbeltjes op 73,50 euro. Ook Philips ging van winst naar verlies met 1 euro op 121,40 euro.

Telecom liet enig herstel zien. Deze fondsen deden gisteren stappen terug, maar pakten vanmorgen weer de stijgende lijn op. KPN was met een klein verlies de uitzondering maar KPNQwest, Libertel en Versatel stonden weer in de plus. KPNQwest pakte zelfs een fraaie winst van 3 euro op 58,80 euro. Versatel steeg met 2,55 euro op 35,25 euro. Libertel deed het wat bescheidener met een winst van een paar eurodubbeltjes op 22,90 euro.

Onder de winnaars zat verder TPG (0,62 euro op 27,35). Verder blijft amusementsconcern Endemol het goed doen. De producent van Big Brother, waarover geruchten de ronde blijven doen over een mogelijke overname door het Britse mediaconcern Pearson, steeg met ruim 3 euro op 52,00 euro.