Kinderagenda

Muziek

Sommige kinderen speelden al mee in het echt orkest, gaven een recital of gingen al op toernee. Maar voor anderen is het de eerste keer dat ze voor een volle zaal in een groot theater optreden. Zo'n veertig getalenteerde musici tussen de 9 en 25 jaar doen op 17, 18 en 19 december in de Rotterdamse Doelen mee aan het Nationaal Concours. Ook spelen ze voor het eerst voor een internationale jury en misschien worden ze daar toch wel zenuwachtig van.

Ze musiceren in twee leeftijdsklassen blokfluit, hobo, cello, fluit, klarinet, altviool, gitaar, fagot of zingen. De finalisten van dit concours mogen dan op 16 januari in het 1e Prijswinaarsconcert uitmaken wie de titel `Jong Muziektalent van het jaar' mag dragen, waar weer een prijs van ƒ10.000 aan is verbonden. De toegang op vrijdag, zaterdag en zondag is gratis. De kaarten voor het concert op 16 januari kosten ƒ10 en ƒ15.

*Nationaal Concours georganiseerd door de Stichting Jong Muziektalent in De Doelen, Doelenplein, Rotterdam voor de leeftijd van 9 tot 25 jaar op vrijdag 17 december van 14-22u blokfluit, hobo en zang, zaterdag 18 december van 09u30-17u30 cello, fluit, klarinet en altviool, zondag 19 december van 13u30-17u15, gitaar en fagot. De toegang is gratis. 1e Prijswinnaarsconcert op 16 januari ook in de Doelen, kaarten ƒ10 en ƒ15. Inl 073-6425643.

De terugkeer van het licht

Wanneer het de hele winter donker is geweest in Lapland en de zon komt voor het eerst weer aan de horizon, dan vieren de Lappen het Julefeest. Het feest van de terugkeer van het licht. Dan komen alle dieren en alle trollen uit het Noorden samen op de hoge berg Rastekais; op die dag mag niemand elkaar kwaad doen. En dat geldt óók voor de wrede Fjedkoning, de koning van de winter en van de nacht. Hij eet kleine jongens, dus is het zaak om bij hem uit de buurt te blijven. Of dat Sampoo, de kleine Lappenjongen lukt, wordt verteld door Anne Mulder op zaterdag 18 december om 15u in het Verteltheater boven Jeugdboekhandel Silvester, Rapenburg 17, Leiden.

*Anne Mulder vertelt zaterdag 18 december om 15u een kerstverhaal over Sampoo Lappelill en de terugkeer van het licht voor kinderen vanaf 5 jaar in het Verteltheater, boven Jeugdboekhandel Silvester, Rapenburg 17, Leiden. Toegang ƒ7,50 inclusief limonade en koek. Inl 071-5128658.

Kerststallen

Een grote levende stal buiten en 100 kerststallen binnen. Al die stallen zijn vanaf 18 december te zien op de tentoonstelling `Kerststallen uitgestald, kerstgroepen in de volkscultuur' in het Rotterdamse Belasting & Douanemuseum. Uit de hele wereld zijn er kerststallen te zien en elk land heeft zo zijn eigen gebruiken en figuren in de voorstellingen opgenomen.

Zo zie je bijvoorbeeld bij de kerstgroepen in Zuid-Amrika vaak een haan, omdat die volgens het verhaal als eerste de geboorte van Jezus verkondigde. Ook de materialen verschillen per land; in Polen worden de szkopka's (hutjes) van hout met karton en zilverpapier gemaakt, terwijl in andere landen kokoknoten, speksteen, maisabladeren en oude oliedrums worden gebruikt. De opening is zaterdag 18 december om 15u door de kerstman, die dan de lichtjes in de kerstboom ontsteekt. Het Giocondo koor zingt kerstliedjes en voor iedereen die het koud heeft is er warme chocolademelk en glühwein.

*Kerststallen uitgestald t/m 9 januari in het Belasting & Douanemuseum, Parklaan 14-16, Rotterdam, expositie met kerststallen uit de hele wereld; opening 18 december om 15u door de kerstman met liedjes, chocolademelk en glühwein. De toegang is gratis. Open di t/m zo 11-17u. Gesloten 1ste kerstdag en nieuwjaarsdag. Maandag 27 december en maandag 3 januari is het museum wèl open. Inl 010-4365629.

Workshop

Het lijkt allemaal heel precies geschilderd, maar als je goed kijkt klopt er vaak iets niets. Magisch realisme heet dat en het is net of de schilder zijn (soms enge) dromen samen met heel gewone dingen zoals een nijptang, sigarettenpaakjes of een stoomboot op het doek heeft gezet. In het Museum voor Moderne kunst is nu een expositie te zien en daar hangen wel 150 werken van schilders die met heel veel fantasie de waarheid schilderden. Zaterdag 18 december is er in het Museum voor Moderne Kunst een workshop Realismen en Onwaarheden voor kinderen vanaf 6 jaar. eerst wordt de expositie `Magie & Zakelijkheid, realistische schilderkunst in Nederland 1925-1945' bekeken. Dan zal je zien dat elke schilder zo zijn eigen waarheid had en misschien spreken de doeken van Carel Willink, Pyke Koch of Wim Schumacher je zo aan dat je ook van die mooie dromen wil schilderen.

*Workshop Realismen en Onwaarheden voor kinderen vanaf 6 jaar op zaterdag 18 december van 14-16u in het Museum voor Moderne Kunst, Utrechtseweg 87, Arnhem. Kosten ƒ10 per kind. Reserveren 026-3512431.

Euro

De opdracht luidde: wat gaan we met die miljoenen stuivers, dubbeltjes, kwartjes, guldens, rijksdaalders, vijfjes en bankbiljetten doen, die na de invoering van de euro over zijn. Omsmelten, verbranden of kamers mee behangen.

Meer dan 300 kinderen hebben gereageerd en dat leverde grappige, ontroerende en slimme plannen op. Een jury van knappe knoppen heeft de beste inzendingen uitgezocht. Veel kinderen hebben hun fantasie de vrije loop gelaten. Er zijn tekeningen van geheime schuilplaatsen, instructies hoe je vuurwerk en geldbommen kan maken, maar er zijn ook kinderen die graag een duik willen nemen in een zwembad met guldens.

De hoofdredacteur van het NOS-journaal Nico Haasbroek en de directeur van het Koniklijk Penningkabinet, Marjan Scharloo, hebben 3 hoofdprijzen en 7 Gouden Opstekerprijzen uitgekozen.

Wil je lezen wat de prijswinnaars bedacht hebben kijk dan op www.penningkabinet.nl.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tony Schoemaker