Japans akkoord over telecomfusie

Drie Japanse telecommunicatiebedrijven hebben vandaag overeenstemming bereikt over een fusie waarmee qua formaat het tweede telecombedrijf van Japan tot stand komt. Fusiepartners zijn het voormalige staatsbedrijf voor internationale telefonie KDD, mobiele telefoniebedrijf IDO en DDI, dochter van high-tech onderneming Kyocera.

De nieuwe onderneming zal de laatste naam, DDI, dragen en zal in oktober komend jaar formeel tot stand komen. Achter het nieuwe bedrijf staat naast Kyocera het autoconcern Toyota dat momenteel een van de grootste aandeelhouders is van zowel KDD als IDO. Het nieuwe bedrijf hoopt in april 2001 over het eerste jaar een winst van 30 miljard yen (640 miljoen gulden) te maken op een omzet van 1.160 miljard yen (krap 25 miljard gulden).

,,We hopen hiermee werkelijk de concurrentie met NTT aan te kunnen gaan'', aldus een van de directeuren vandaag bij de bekendmaking met een verwijzing naar het grootste telecombedrijf ter wereld. NTT en KDD waren vroeger staatsmonopolies. NTT had de binnenlandse markt in handen terwijl KDD de internationale telefonie onder zijn hoede had. Na deregulering de afgelopen jaren is NTT ook de internationale markt opgegaan terwijl KDD het moeilijk kreeg ook binnenslands een markt te veroveren. KDD heeft nu gekozen voor samenwerking met enkele van de nieuwe bedrijven die de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond zijn gekomen. Onder deze bedrijven heeft de laatste tijd een hergroepering plaats.