Internationaal

LONDEN

De beurs in Londen kreg een stevige impuls van een hoger New York. De FTSE-index stond rondom het middaguur 49 punten hoger op 6.683 punten. De grote winnaar was telecombedrijf Marconi, dat ruim 6 procent steeg. Het aandeel kreeg een oppepper van het nieuws dat BellSouth Marconi een contract gunt met een mogelijke waarde van 1 miljard dollar. Ook andere telecomaandelen, zoals Vodafone en British Telecom, deden het goed onder invloed van de hogere Nasdaq, waaraan veel technologiefondsen zijn genoteerd.

FRANKFURT

Op de beurs van Frankfurt waren vooral de auto-aandelen in trek. Volkswagen ging 5 procent omhoog, net als BMW, terwijl DaimlerChrysler ruim 2 procent won. De DAX-index ging 51 punten omhoog naar 6.284 punten. De Gunstige cijfers van het Duitse economisch onderzoeksbureau IFO over het ondernemingsklimaat hadden geen grote invloed.

PARIJS

De Franse beurs was positief gestemd, hoewel de aanvankelijke winst in de loop van de ochtend afkalfde. Rondom het middaguur stond de CAC-40-index 17 punten hoger op 5.547 punten. Crédit Lyonnais schoot 7 procent omhoog na het nieuws dat Société Generale een belang van 3,8 procent heeft genomen. Mediagigant Canal Plus dook met bijna 5 procent omlaag na een winstwaarschuwing.

TOKIO

De beurs van Tokio is vandaag, net als gisteren, lager gesloten. De Nikkei-index daalde met 27 punten tot 18.111. De daling van 0,15 procent deed zich voor ondanks de winst die Wall Street wist te boeken. Ditmaal lieten de beleggers zich niets gelegen liggen aan de stijgende koersen in de Verenigde Staten. Ze namen winst bij de techfondsen.

NEW YORK

De hightechfondsen Microsoft en Intel zorgden er gisteren voor dat Wall Street de handelsdag sloot met een winst van 65 punten. De Dow-Jonesindex eindigde op 11.225 punten. De schermenbeurs Nasdaq steeg 1,41 procent op 3.622 punten. Het aandeel Microsoft kreeg vleugels toen bekend werd dat het nieuwe besturingsprogramma Windows 2000 op 17 februari 2000 wordt geïntroduceerd. Ook de mededeling dat Microsoft een alliantie aangaat met internetbedrijf Excite@Home legde het fonds geen windeieren. Microsoft, opgenomen in zowel de Dow als Nasdaq, steeg 9,88 procent. Intel verblijdde de beleggers ook met goed nieuws: het bedrijf zal volgende week de 800 MHz Pentium III uitbrengen. Het aandeel dikte daarop 8,97 procent aan. Oracle (Nasdaq) vloog 17,47 procent omhoog nadat zakenbank Warburg Dillon Read een koopadvies gaf.