Huisregels

EEN NIEUWE TREND in het uitgaan wordt dit weekeinde gelanceerd in Eindhoven. Drie delen van de binnenstad zijn aangemerkt als evenemententerrein en 's avonds afgesloten door de politie voor een controle op wapenbezit. Het is een recept dat eind vorige maand al werd toegepast in de Millinxbuurt in Rotterdam, maar nu met een vrolijk sausje. Op elke locatie zal muziek aanwezig zijn. Uitgaansgeweld is geen kleinigheid, maar dit soort controles hebben een prijs in termen van de rechtsstaat die zij juist moeten verdedigen.

Het Eindhovense evenement is een initiatief van de plaatselijke horeca, maar past wonderwel in een reeks praktijkproeven om de grenzen van de politiebevoegdheden op grond van de wapenwetgeving te verkennen. Deze aanpak blijkt niet zomaar een ideetje van de politieleiding te zijn. Hij heeft de zegen van de ministers Peper (Binnenlandse zaken) en Korthals (Justitie). Vooral de positie van laatstgenoemde bewindsman is opmerkelijk. Hij wil voorlopig niet over uitbreiding van de wettelijke bevoegdheden praten omdat hij van oordeel is dat de politie de bestaande mogelijkheden voor wapencontrole onvoldoende benut.

TOT DE BESTAANDE mogelijkheden behoort dat voor fouilleren een gerichte verdenking vereist is. Wapencontrole in bagage of voertuigen is makkelijker, maar voor persoonscontrole zonder enige aanleiding is geen plaats. Na de actie in de Millinxbuurt heeft de rechter-commissaris nog eens duidelijk aan de woorden van de wet herinnerd en het fouilleren van een van de arrestanten onrechtmatig verklaard. De grote meerderheid van de aanhoudingen kon echter wel door de beugel, dus het valt moeilijk vol te houden dat de wapenwet onwerkbaar is.

Eindhoven denkt alle lastige vragen te omzeilen door de controles tijdens de wapenvrije ,,Nacht van het lef'' het karakter te geven van ,,huisregels''. Deze gelden voor iedere bezoeker (dus niet voor de bewoners van het afgezette gebied). Markt, Stationskwartier en Stratumseind blijven openbare weg. De keuze van de term huisregels lijkt vooral bedoeld om de discussie over de handhaving van de rechtsorde en de grenzen van de wet uit de weg te gaan. Die worden op deze manier vooral verdoezeld. Hoe veilig is het Eindhovense uitgaanscentrum als maandag de 224 hekken en 120 dranghekken weer zijn weggehaald? Is het huis met zijn regels dan weer opgeruimd?