Hier & Daar

Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh, een van de grootste kastelen van Nederland, is deze maand een aantal avonden in kerstsfeer gehuld. Bezoekers krijgen een rondleiding door de met kaarsen verlichte zalen en deskundigen geven uitleg over de kunstverzameling. Ook de kapel is te bezichtigen. In de Habsburgerzaal treden leerlingen van de Musikhochschule uit Kleef op. Na afloop hapje en drankje bij de open haard.

*Huis Bergh in kerstsfeer: 21, 22 en 29 dec. Aanvang 19u30, ontvangst met koffie. Einde 22u. Entreeprijs ƒ39,50. Reserveren gewenst. Hof van Bergh 8, 's-Heerenberg. Inl 0314-661281

Ambtskleding

In de Statenpassage van de Tweede Kamer is ambtskleding tentoongesteld die door leden van de Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State, de Algemene Rekenkamer en ministers bij officiële gelegenheden werd gedragen. Tot aan de Tweede Wereldoorlog was het heel gebruikelijk om bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan de koningin of op Prinsjesdag een ambtskostuum te dragen.

*Expositie ambtskleding, t/m 25 febr in de Tweede Kamer, Lange Poten 4, Den Haag. Ma t/m vr 10-17u. Toegang gratis.

Kansspelmuseum

De Haagse bloemist Van Tol won in 1935, in een half jaar tijd, twee keer de jackpot. Welke bijzondere loop zijn leven vervolgens nam is t/m 3 mrt te zien in het Kansspelmuseum in Den Haag, op de tentoonstelling `Lot genoten...!' Over mensen die de jackpot wonnen.

*Expositie `Lot genoten...!', Nederlands Kansspelmuseum, Paleisstraat 5, Den Haag. Ma t/m vr 9-17u. Inl 070-3021501. Toegang gratis

Cartoons

De Kunsthal in Rotterdam presenteert vanaf 18 dec een overzicht van het werk van cartoonist Stefan Verwey. Verwey tekent onder meer voor HP/De Tijd, de Volkskrant en De Standaard. De tentoonstelling omvat politieke prenten, vrije cartoons, journalistieke en literaire tekeningen.

*Expositie `Beheers je! We zijn hier in de Kunsthal!!' 18 dec t/m 6 febr. Kunsthal, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam. Inl 010-4400300. Di t/m za 10-17u, zo/feestdagen 11-17u.

Kerstmarkt

Op zo 19 dec wordt in de kassen van de Hortus in Leiden de traditionele Kerstmarkt gehouden. Tussen overwinterende palmen en metershoge bananenplanten vindt u een groot aanbod van plantbare, draagbare, breekbare, geurige, levende, en vooral niet te dure kerstgeschenken. En natuurlijk is geen plantenmarkt compleet zonder de doorlopende botanische conférence van bloembollenkweekster Rita van der Zalm.

*Hortus Botanicus, 19 dec. 10-17u, Rapenburg 73, Leiden. Inl 071-5277249/ 5275144. Toegang: volw ƒ5, kinderen 4-12 jr, CJP en 65+ ƒ2,50; MJK gratis

Konijnenwandeling

Op zo 19 dec wordt er in Nuenen een konijnenwandeling georganiseerd van ongeveer een uur, voor jong en oud. De wandeling staat in het teken van het konijnenleven. Vriend en vijand komen daarbij aan bod.

*Vertrek 10u vanaf het Van Gogh Doc. Centrum, liefst per fiets. Inl 040-2833954

Dickens-festijn

Deventer is op 18 en 19 dec gehuld in de sfeer van Charles Dickens. IN de Walstraat en omgeving komen ruim tweehonderd figuren uit de boeken van de Engelse schrijver tot leven. Deftige dames, de geest van Marley, Mr. Pickwick en Scrooge zijn er, Christmas Carol Sinbgers gaan van deur tot deur. Op 19 dec is er bovendien een kerstmarkt op de Brink.

*Dickens festijn, centrum Deventer, 18/19 dec 11-17u. Kerstmarkt 19 dec 11-17u. Inl 0570-613100

Oorlogs-huisraad

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog was er zoveel schaarste in de huisgezinnen dat veel inventiviteit nodig was om het huishouden te laten doordraaien. `Van helm tot vergiet' toont voorwerpen die door de burgers met creativiteit zijn en gemaakt. Hemdjes en onderbroeken gemaakt van meelzakken, een emmer om op te koken etc.

*Verzetsmuseum, Turfmarkt 30, Gouda. 16 dec t/m 7 maart, di t/m vrij 13-17u, za en zo 12-17u. Toegang ƒ4, veteranen gratis. Inl 0182520385

Beestenspul

Museum Boerhave exposeert vanaf 16 december topstukken uit het studiemateriaal van de faculteit Diergeneeskunde. Dierlijke preparaten op sterk water, een studiemodel van een wisent, etc.

*Museum Boerhave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden. Inl 071-5214224 Di t/m za 10-17u zo 12-17u, Toegang ƒ5