Haaranalyse zou onschuld atleet Douglas bewijzen

Atleet Troy Douglas heeft het verboden stimulerende middel nandrolon niet gebruikt. Dat blijkt uit een haaranalyse die zijn advocaat Emile Vrijman bij de universiteit van het Franse Straatsburg heeft laten uitvoeren. De sprinter reageerde deze zomer bij de NK atletiek positief bij een dopingtest. In de urine werden sporen van het lichaamseigen hormoon nandrolon aangetroffen. De haaranalyse toont volgens Vrijman aan dat niets wijst op externe toediening van nandrolon.

,,Deze analyse geldt straks in de zaak voor de tuchtcommissie als belangrijkste bewijs'', zegt Vrijman die een onafhankelijk expert, Pascal Kintz, wil oproepen als getuige. ,,Het is voor mij duidelijk dat de gevonden sporen van nandrolon door het lichaam zelf zijn aangemaakt.''

Met een haaranalyse kan worden aangetoond dat bepaalde lichaamseigen hormonen van buitenaf aan het lichaam werden toegevoegd. Ook kan tot negen maanden terug worden vastgesteld in welke periode dat is gebeurd. De behandeling van de zaak van Douglas stond aanvankelijk in november gepland, maar werd verschoven naar januari. (ANP)