Geesink ontstemd tijdens Sportgala

Anton Geesink moest gisteravond de prijs uitreiken aan de sportman van het jaar, zwemmer Pieter van den Hoogenband. Eerder was de oud-judoka op het Sportgala van NOC*NSF voorgekomen in het jaaroverzicht van de NOS. Daarin werd melding gemaakt van de waarschuwing die Geesink begin dit jaar van het IOC had gekregen. Dat zinde het IOC-lid niet. Dus blies Geesink, voordat hij de enveloppe met de naam van de winnaar opende, eerst stoom af. ,,Ik vind dat jullie ongenuanceerd bezig zijn'', zei hij tegen presentator Mart Smeets.

De met topsporters en oud-topsporters gevulde zaal in de Amsterdamse RAI keek verbaasd toe. ,,Als ik dit tevoren had geweten zou ik niet zijn gekomen'', riep Geesink gepikeerd. Hij refereerde aan een brief die hij op 5 februari van IOC-voorzitter Samaranch had gekregen. ,,`Doe voorzichtig, Anton', stond er in. Dat was alles. Jullie hadden de plicht om mij te vragen of ik echt een waarschuwing heb gekregen.''

Na het programma legde Geesink uit dat hij zich was ,,kapotgeschrokken''. ,,Ik zat hier beneden en zag op televisie ineens die beelden verschijnen. Daar had ik helemaal niet op gerekend. Denk erom, he, dit is geen kinderachtige zaak. Voor mij is het een emotioneel gebeuren. En deze avond hoort een feest te zijn. Op deze manier had ik er niet bij hoeven zijn.'' Geesink, zelf vier keer sportman van het jaar, vertelde niet te hebben overwogen meteen naar huis te vertrekken. ,,Ik was vereerd met de uitnodiging.''

Geesink zei op het podium tegen zwemmer Van den Hoogenband dat hij hoopte dat hij hem straks in Sydney een gouden medaille zou mogen omhangen. De achtvoudig Europees kampioen noemde de prijs ,,een absolute bekroning''. Hij gaf toe ,,als een debiel'' op zichzelf te hebben gestemd. ,,Want stel dat ik één stem te kort zou zijn gekomen.''

Van den Hoogenband vond het jammer dat de uitreiking op dezelfde avond was als de voetbaltopper tussen Ajax en PSV, die op een paar kilometer afstand in de Arena werd gespeeld. De 21-jarige zwemmer is supporter van de Eindhovense club. Ook zijn vader, clubarts bij PSV, gaf het Sportgala voorrang. ,,We horen de uitslag straks wel'', zei Van den Hoogenband jr. ,,Ik denk dat PSV het zwaar zal krijgen, zonder Nilis.'' De 3-1 voor PSV zal hem goed hebben gedaan.

Wielrenster Leontien van Moorsel werd tot sportvrouw van het jaar gekozen, de zwemmers op de 4x100 meter vrije slag (Wouda, Kenkhuis, Veens en Van den Hoogenband) tot sportploeg. De prijs voor het grootste talent ging naar junioren-wereldkampioen schaatsen Mark Tuittert.