Funeraria

In de uitvaartwereld gaan de ontwikkelingen snel. De tot voor kort meest traditionele sector van het Nederlandse bedrijfsleven kent vernieuwing op vernieuwing. Lancering van de as van de overledene per satelliet of, meer bescheiden, per vuurpijl vanaf het strand, is geen ongebruikelijk onderdeel meer van het dienstenpakket. Wie het geld ervoor over heeft, kan vanaf 2001 de as nog verder de ruimte insturen, met een missie die voorbij Jupiter zal gaan.

Naast extravaganza binnen Amsterdamse kringen zoals bij de uitvaarten van Peter Giele, Manfred Langer en Ton Gruppen vinden ook steeds vaker buiten de Randstad opmerkelijke uitvaarten plaats. Wat te denken van de rouwstoet, enige tijd terug in Markelo, waarbij een olifant de rouwenden voorging op de begraafplaats. De olifant had een groot feest in een discotheek luister bij moeten zetten, maar toen de disco-eigenaar overleed mocht de olifant zijn rol in een heel andere omgeving spelen. De begraafplaatsbeheerder was er niet zo gelukkig mee, want in een bepaald opzicht is een begraafplaats toch te vergelijken met een porseleinkast.

Ook baren ongebruikelijke locaties niet echt opzien meer. In Deventer maakte de lijkwagen op verzoek van de overledene nog een laatste rit door de autowasstraat. Op het TT-circuit van Assen verzorgden coureurs een passende afscheidsceremonie voor hun verongelukte collega met een burn out: achter de auto met de kist lieten de stilstaande motorrijders hun achterwiel spinnen, waardoor er grote rookwolken rond de lijkwagen opstegen.

Wie niet zo houdt van de gebruikelijke Chevrolet-rouwauto's kan kiezen voor een fietskar, koets of oldtimer. De uitvaartplechtigheid zelf kan worden verlevendigd met musici en zangers (te bestellen bij verschillende impresariaten) of een `clown voor het laatste afscheid'. Naast de traditionele Friese kapkist is er tegenwoordig een ruim assortiment aan houten kisten, al dan niet beschilderd, rieten kisten, kartonnen eco-kisten of (voor wie geen kist wil) draagbaren en kunstig geweven lijkwaden.

Al deze innovaties zorgen behalve voor een toename van het assortiment funeraria ook voor een verrijking van de taal. De laatste aanwinsten zijn de wensmens en het praatmaatje. De Amsterdamse kunstenaars Judith Koops en Inge Stuif maken deze poppetjes die de nabestaanden kunnen aankleden met persoonlijke herinneringen en memorabilia.

De wensmens is bedoeld als een reisgenoot voor de overledene, waaraan ieder zijn wens kan toevoegen. Bij de uitvaart gaat de wensmens mee in de kist. Het praatmaatje is een andere variant, bedoeld voor de moeilijke periode na het overlijden. Deze pop wordt alleen op bestelling gemaakt, aangekleed met diverse attributen van de dierbare overledene zoals bijvoorbeeld een pijp of een bril en krijgt een plekje in huis ter nagedachtenis. De wensmens en het praatmaatje zijn onder andere verkrijgbaar in de Amsterdamse uitvaartwinkel De Passage.