Exxon Mobil schrapt 16.000 banen

Exxon Mobil, het grootste olieconcern ter wereld, zegt de komende drie jaar 16.000 banen te willen afstoten, ofwel 13 procent van het totaal. Het concern hoopt door herstructureringen én de fusie (van Exxon met Mobil) vanaf eind 2002 jaarlijks 3,8 miljard dollar (8,3 miljard gulden) te besparen, 1 miljard dollar meer dan eerder was voorzien. Dat heeft het concern gisteren bekend gemaakt bij de eerste presentatie van de fusie. Vanaf eind 1998 waren er al plannen om 2.000 banen te schrappen. De 14.000 komen daar nu bovenop. De topman van Exxon Mobil, Lee Raymond, zei gisteren maatregelen te zullen nemen om de gevolgen voor de ontslagen werknemers te verzachten. De ontslagen vallen volgens Exxon Mobil niet bij de 2.400 pompstations die binnenkort van de hand worden gedaan. Die verkoop is overeengekomen met de Amerikaanse kartelautoriteiten, die daardoor onlangs het groene licht gaven voor de fusie tussen Exxon en Mobil. (Redactie Economie)